kuchnia

Z jakich materiałów wykonuje się akcesoria AGD i czym się one charakteryzują?

Akcesoria AGD ułatwiają gotowanie i sprawiają, że zajmujemy się nim z przyjemnością. Na rynku aż roi się od pomocy kuchennych pomocnych na różnych etapach prac kuchennych. Rozdrabnianie, ubijanie, smarowanie, wałkowanie, przesiewanie… Narzędzia służące do tych czynności są wykonywane z różnych materiałów. Z jakich konkretnie? Które z nich sprawdzą się najlepiej i w jakich sytuacjach?

Natura czy technika? Drewniane i plastikowe akcesoria AGD

Kupując akcesoria AGD, możemy wybierać pomiędzy tworzywami naturalnymi i sztucznymi. Jedne i drugie mają swoje wady i zalety. Jedni lubią posługiwać się drewnianymi łyżkami, nożykami do masła czy wałkami, inni z kolei stawiają na bardzo trwałe i łatwe w myciu akcesoria kuchenne z plastiku. Które są lepsze? Na to pytanie odpowiada znawca tego zagadnienia – przedstawiciel Polskiej Grupy Producentów Polka:

Jestem zdania, że nie ma jednego dobrego materiału do tworzenia kuchennych akcesoriów. Zarówno plastik, jak i drewno się sprawdzają, choć na różnych polach. Drewno jest trwałe, wprowadza swojski klimat babcinej kuchni, ale łatwiej zbiera zabrudzenia. Z kolei akcesoria plastikowe czy silikonowe również są trwałe, ale bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne albo pod wpływem temperatury. Warto jednak zauważyć, że nie wszystko da się zrobić z drewna – na przykład przedmioty mające stałą styczność z wodą. Tu plastik jest niemal niezastąpiony.

Metal i szkło – funkcjonalność i estetyka w Twojej kuchni

Plastik jest niemal niezastąpiony jako materiał do produkcji akcesoriów kuchennych, bo ma konkurencję: metal i szkło. Z metalu powstają wyroby, które muszą być poddawane wysokiej temperaturze, np. formy do wypieków. Metal wykorzystuje się też tam, gdzie konieczne są twardość oraz ostrość krawędzi. Dlatego to z niego powstają m.in.: tłuczki, ubijaczki, tarki, szatkownice, noże, wyciskacze, praski oraz suszarki do naczyń. Metalowe akcesoria AGD powstają często ze stali nierdzewnej, która jest odporna nie tylko na wszechobecną w kuchni wodę, ale też na działanie kwasów.

Ze szkła powstają wszelkiego rodzaju pojemniki: zarówno na produkty stałe i sypkie, jak i płynne. Atutem tego materiału jest przejrzystość. Pani domu, która używa 30 różnych przypraw, nie będzie miała problemu z ich odróżnieniem, jeżeli umieści je w przezroczystym szklanym pojemniku. Ze szkła powstają: szklanki, naczynia żaroodporne, maselniczki, dzbanki, talerze, pojemniki na cytrusy, salaterki, popielniczki czy kieliszki. Szklane pojemniki na produkty spożywcze wyposażone w uszczelniane zamknięcie to najlepsza ochrona produktów przed molami kuchennymi. Szkło nie wpływa na smak potraw i nie reaguje z kwaśnymi produktami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *