Jak umeblować kuchnię w ergonomiczny sposób?
Jesteś na etapie wykończenia swojego domu lub mieszkania? Zależy Ci, aby wnętrza były wyjątkowo praktyczne? Zwróć szczególną uwagę na ich aranżację. Jednym z najważniejszych pomieszczeń jest kuchnia – nazywa często sercem domu. To tam spędza się godziny na przygotowywaniu posiłków i rozmowach z bliskimi osobami. Spraw, aby korzystanie z niej było dla Ciebie wyłącznie przyjemnością. Odkryj, jak umeblować kuchnię w ergonomiczny sposób.
Podział na strefy – to dobry pomysł!
Chcesz, aby Twoja kuchnia była urządzona ergonomicznie – przede wszystkim podziel ją na strefy. W tym celu wyznacz miejsca do:
przygotowywania posiłków,
gotowania,
przechowywania wyposażenia,
zmywania,
gromadzenia zapasów.
Taka organizacja nie tylko sprawi, że na co dzień będziesz szybciej poruszać się w swojej kuchni. Pozwoli Ci również tak zorganizować każdy z obszarów, że nawet w przypadku niewielkiego pomieszczenia nie będzie ono dla Ciebie żadnym utrudnieniem.
Jak maksymalnie wykorzystać przestrzeń w kuchni?
Specjalista z firmy Acadal zauważa:
Estetyka w aranżacji domowych wnętrza jest bardzo ważna. Pięknie urządzone pomieszczenie oddziałuje na człowieka, poprawiając mu humor. Ten jednak może szybko zniknąć w momencie, kiedy będzie brakować szafek do przechowywania garnków, talerzy czy kubków lub gdy nie będziesz miał miejsca do przygotowania rodzinnego obiadu. Dlatego poza stroną wizualną, warto zadbać również o praktyczność – dodaje.
Dobrym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o kuchnie, jest tak zwana zabudowa dwurzędowa. Oznacza to, że oprócz szafek w dolnej części pomieszczenia, pod blatem, wykorzystuje się także zabudowę wiszącą – często do samego sufitu. Takie umeblowanie zapewnia sporą przestrzeń do przechowywania kuchennego wyposażenia. Innym rozwiązaniem jest także spora szafa gospodarcza na wymiar. Można umieścić w niej półki dostosowane do własnych potrzeb.
Często wykorzystywanym pomysłem jest również zabudowa narożna. W takim przypadku warto zdecydować się na szafki cargo, które pozwolą maksymalnie wykorzystać każdy centymetr powierzchni Twojej kuchni.
Co z powierzchnią do przygotowywania posiłków?
Sama zabudowa umożliwiająca przechowywanie wyposażenia kuchennego i urządzeń, które służą Ci do przygotowywania posiłków to nie wszystko. Bardzo ważne jest miejsce, gdzie będziesz mógł posiekać warzywa czy odstawić miseczki z przygotowanymi składnikami do dania. Zazwyczaj w tym celu wykorzystuje się blat roboczy. Jednak w małych kuchniach bywa on mocno okrojony. Dlatego warto rozważyć budowę wyspy. Ta może pełnić dwie funkcje. Przede wszystkim będziesz mógł spokojnie przygotowywać na niej swoje posiłki. Jeżeli jednak odwiedzą Cię goście, wystarczą krzesła barowe, aby wyspa zamieniła się w stolik, przy którym zjecie pyszny posiłek.
Podczas meblowania kuchni pamiętaj jednak o jednej, bardzo ważnej zasadzie. Jest to pomieszczenie dopasowane do Ciebie i Twoich potrzeb. Podejmuj więc decyzje, które odpowiadają Twoim oczekiwaniom.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana