Jakie panele podłogowe wybrać do kuchni?

Działanie wody, wysoka temperatura związana z obróbką termiczną, a także zwiększona częstotliwość poruszania się po podłodze sprawia, że do kuchni wybierane są trwałe materiały. Wśród nich znajdują się dobrej jakości panele podłogowe, które muszą być odporne na ścieranie i działanie czynników zewnętrznych. Podpowiadamy, czym należy się kierować, wybierając podłogę do kuchni.

Dlaczego warto zamontować panele w kuchni?

Wiele osób, które są w trakcie remontu domu lub mieszkania zastanawia się, jak wykończyć podłogi w konkretnym pomieszczeniu, w tym w kuchni. Wśród najbardziej popularnych i modnych obecnie rozwiązań znajdują się zarówno płytki, jak i panele podłogowe. Jedną z zalet, która przemawia na korzyść paneli podłogowych jest łatwość utrzymania ich w czystości. Podłoga wykonana z paneli podłogowych nie wymaga specjalnych zabiegów, wystarczy przetrzeć ją ciepłą wodą z dodatkiem, na przykład płynu do mycia naczyń lub podłóg.

To rozwiązanie wpływa również na przyjemność chodzenia po podłodze bosą stopą. W przeciwieństwie do tradycyjnych płytek, panele podłogowe nie są zimne. Oprócz tego kuchenne panele podłogowe pozwalają na stworzenie bardziej przytulnego i ciepłego wnętrza. Mnogość wzorów i kolorów pozwala na dopasowanie ich do każdego stylu i stworzenie spójnego wystroju mieszkania.

Czym się kierować wybierając panele?

Wybierając panele podłogowe do kuchni należy zwrócić uwagę przede wszystkim na ich jakość. Powinny charakteryzować się zarówno wysoką odpornością na wilgoć, jak i odpowiednią klasą ścieralności. Mimo że wzór, a także połysk czy faktura paneli są ważnymi czynnikami doboru, nie powinny być to decydujące cechy, na podstawie których podjęty zostanie ostateczny wybór. Panele podłogowe wykorzystywane w kuchni powinny posiadać przynajmniej klasę ścieralności AC3.

Jak podkreśla ekspert reprezentujący hurtownię budowlaną Arsen:

Wybierając panele podłogowe, warto zwrócić uwagę na ich przeznaczenie, określone przez producenta na opakowaniu. Istotne jest także to, z jakiego rodzaju drewna stworzone zostały panele. Za te najtwardsze uznaje się dąb, orzech, a także drzewa egzotyczne takie jak mebau badi oraz tali.

Ważną kwestią jest także antypoślizgowość paneli oraz odporność na panującą w kuchni wilgoć. Wszystkie z tych informacji powinny znajdować się na opakowaniu lub w opisie produktu. Poszukując paneli podłogowych do kuchni, można zdecydować się na panele z linii produkcyjnej przeznaczonej typowo do tego pomieszczenia. Ich rdzeń wykonany jest z płyty HDF, co zabezpiecza panel przed odkształceniem się pod wpływem wilgoci. Warto jednak pamiętać, aby dodatkowo zabezpieczyć posadzkę, stosując specjalny impregnat, chroniący panele przed wnikaniem wilgoci.

Regulamin korzystania z serwisu