W jaki sposób zaprojektować funkcjonalną zabudowę kuchenną

Tworzona z reguły na wymiar zabudowa kuchenna to już na wstępie spory wydatek, a w razie ewentualnych poprawek trzeba się liczyć z dodatkowymi kosztami. Dlatego należy całe zagadnienie bardzo dobrze przemyśleć już na etapie projektu. Dobra kuchnia powinna być funkcjonalna i jednocześnie świetnie się prezentować, z tych dwóch rzeczy jednak to pierwsza jest zdecydowanie bardziej istotna.

Jedną z najważniejszych kwestii, jakie trzeba wziąć pod uwagę, projektując kuchnię, jest rozmieszczenie kluczowych jej elementów, takich jak kuchenka, lodówka czy zlewozmywak, a także przyłączy wody, prądu i ewentualnie gazu. Nie wolno zapomnieć również o wentylacji. Pomocne może okazać się wybranie najpierw konkretnych sprzętów – znając ich wymiary, łatwiej będzie wkomponować je w przestrzeń, którą dysponujemy.

Wyspa

Jeżeli marzy nam się łącząca kuchnię z salonem wyspa wyposażona np. w płytę grzewczą i zlew, pamiętajmy, że doprowadzenie doń mediów wyraźnie podnosi koszty. Kłopotliwa jest w tym przypadku również instalacja kuchenki gazowej.

Znacznie łatwiej zamontować tu płytę elektryczną – przyznaje przedstawiciel salonu Meble Paprocki.

Wyspa stanowi świetne rozwiązanie szczególnie wtedy, kiedy kuchnia jest duża. Pozwala to ograniczyć konieczność codziennego wędrowania po wielekroć pomiędzy poszczególnymi sprzętami.

Optymalne rozmieszczenie

Nie powinny być umiejscowione daleko od siebie, ale zbyt małe odległości również nie są wskazane. Między kuchenką i zlewem czy między zlewem i lodówką lepiej mieć wystarczająco dużo miejsca, by móc swobodnie odkładać tam talerze z potrawami, brudne naczynia albo czekające dopiero na obróbkę produkty. Zwróćmy też uwagę, by zlew i kuchenka nie znajdowały się naprzeciw siebie (np. na dwóch przeciwległych ścianach). Przenoszenie garnków z palnika do zlewozmywaka nad blatem jest nie tylko wygodniejsze, ale przede wszystkim o wiele bardziej bezpieczne.

Blaty

Wymiary blatów to kolejny kluczowy punkt w projektowaniu funkcjonalnej kuchni. Ich łączna długość powinna wynosić minimum dwa metry. Ważniejsza jest jednak ich wysokość. Dawniej uważano, że optymalną wartością będzie tu 85 cm. Generalna poprawa warunków bytowych przyczyniła się jednak do tego, że jesteśmy z reguły nieco wyżsi niż przedstawiciele poprzednich pokoleń, dlatego teraz blaty znajdują się raczej 90-100 cm nad podłogą. W razie ewentualnych wątpliwości możemy kierować się zasadą, zgodnie z którą najwygodniejszy blat sięga 15 cm poniżej łokcia jego użytkownika.

Szafki i szuflady

Dopiero ustaliwszy, gdzie mają się znajdować zarówno blaty, jak i najważniejsze sprzęty, możemy zająć się liczbą i rozmieszczeniem szuflad i szafek. Jeśli tylko mamy taką możliwość, skorzystajmy z niezwykle praktycznego rozwiązania, jakim jest cargo. Szafki pod sam sufit zaś sprawdzą się nie tylko w niewielkich kuchniach. Można umieścić w nich to, co prawdopodobnie i tak postawilibyśmy na szafkach kończących się niżej, a nie dość, że nie będzie to stać na widoku, to jeszcze unikniemy zbierania się tam kurzu. Nie zapomnijmy też o znalezieniu w dolnych szafkach albo szufladach miejsca na segregację odpadów.

Żeby mieć jasność…

Na koniec kwestia wcale nie najmniej ważna, czyli oświetlenie. Nie może go zabraknąć ani nad blatem, ani w ciągu kuchennym. Do wyboru jest wiele rozwiązań, m.in. listwy wpuszczane w szafki wiszące, podszafkowe halogeny albo bardzo wydajne systemy LED. W razie jakichkolwiek wątpliwości – czy to w dziedzinie oświetlenia, czy ogólnie zabudowy kuchennej – nie wahajmy się udać z nimi do przedstawicieli firmy, która będzie montować nam kuchnię, a nawet poprosić o wykonanie wizualizacji, na której będziemy mogli nanosić ewentualne poprawki jeszcze przed przystąpieniem do prac.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin korzystania z serwisu