Artykuł sponsorowany

5 zasad projektowania ergonomicznej kuchni

5 zasad projektowania ergonomicznej kuchni

Kuchnia to nie tylko nowoczesne meble i najwyższej klasy sprzęt AGD. Odpowiedni układ mebli kuchennych, głębokość szafek, wysokość blatu oraz właściwe rozmieszczenie poszczególnych urządzeń, pozwoli Ci zaaranżować funkcjonalną kuchnię. Jak urządzić kuchnię, by wykonywane w niej czynności były sprawniejsze, bardziej wydajne i szybsze? Jak sprawić, by kuchnia była nie tylko ładna i estetyczna, ale też funkcjonalna i ergonomiczna?

  1. Zasada trójkąta roboczego

W myśl tej zasady najważniejsze sprzęty w kuchni, czyli lodówka, kuchenka i zlewozmywak, powinny znajdować się odpowiednio blisko siebie (120-210 cm), tworząc trójkąt, w kolejności (zaczynając od wejścia): lodówka, zlewozmywak, kuchenka. Taka kolejność podyktowana jest powtarzalnością czynności: wyjmowanie produktów z lodówki, mycie, obróbka termiczna.

  1. Podział przestrzeni kuchennej na 5 stref

Projekt kuchni powinien przewidywać jej podział na 5 stref:

strefa spożywcza – obejmująca lodówkę z zamrażarką oraz szafkę na produkty żywnościowe. Strefa ta powinna znajdować się jak najbliżej wejścia, co znacznie ułatwi wypakowywanie zakupów;

strefa przechowywania – obejmująca szafki na garnki, małe AGD, sztućce oraz naczynia. W nowoczesnych i funkcjonalnych kuchniach stawia się na wygodne, ułatwiające użytkowanie kuchni, rozwiązania, takie jak np. wysuwane kosze cargo;

strefa zmywania – czyli: zmywarka, zlewozmywak, kosz na śmieci;

strefa przygotowywania posiłków – obejmująca blat roboczy, ewentualnie wyspę (jeśli powierzchnia kuchni pozwala na jej umieszczenie). W tej strefie powinny znaleźć się deski, noże oraz pojemniki z przyprawami;

strefa gotowania – ta część obejmuje piekarnik, kuchenkę, mikrofalówkę i okap.

Projekt kuchni w Szczecinie oraz aranżację innych wnętrz domu, możesz zlecić w biurze projektowym firmy BAKRON.

  1. Odpowiednio rozmieszczone oświetlenie

Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie – poza lampą na suficie – kilku źródeł światła. Dodatkowe oświetlenie pod szafkami wiszącymi, pozwoli na swobodną i komfortową pracę w kuchni.

  1. Blaty robocze na optymalnej wysokości

Jednym z warunków zachowania ergonomii w kuchni jest umieszczenie blatów roboczych na odpowiedniej wysokości, dopasowanej do wzrostu oraz potrzeb użytkownika. Przyjmuje się, że blat powinien znajdować się ok. 10-15 cm poniżej łokcia stojącej osoby – optymalna wysokość blatu wynosi ok. 85 cm.

  1. Odległość szafek górnych od dolnych

Odległość szafek górnych od dolnych powinna wynosić ok. 55-60 cm, jednak warto dopasować ją dodatkowo do wzrostu osoby, która najczęściej korzysta z kuchni.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.