5 zasad projektowania ergonomicznej kuchni
Kuchnia to nie tylko nowoczesne meble i najwyższej klasy sprzęt AGD. Odpowiedni układ mebli kuchennych, głębokość szafek, wysokość blatu oraz właściwe rozmieszczenie poszczególnych urządzeń, pozwoli Ci zaaranżować funkcjonalną kuchnię. Jak urządzić kuchnię, by wykonywane w niej czynności były sprawniejsze, bardziej wydajne i szybsze? Jak sprawić, by kuchnia była nie tylko ładna i estetyczna, ale też funkcjonalna i ergonomiczna?
- Zasada trójkąta roboczego
W myśl tej zasady najważniejsze sprzęty w kuchni, czyli lodówka, kuchenka i zlewozmywak, powinny znajdować się odpowiednio blisko siebie (120-210 cm), tworząc trójkąt, w kolejności (zaczynając od wejścia): lodówka, zlewozmywak, kuchenka. Taka kolejność podyktowana jest powtarzalnością czynności: wyjmowanie produktów z lodówki, mycie, obróbka termiczna.
- Podział przestrzeni kuchennej na 5 stref
Projekt kuchni powinien przewidywać jej podział na 5 stref:
strefa spożywcza – obejmująca lodówkę z zamrażarką oraz szafkę na produkty żywnościowe. Strefa ta powinna znajdować się jak najbliżej wejścia, co znacznie ułatwi wypakowywanie zakupów;
strefa przechowywania – obejmująca szafki na garnki, małe AGD, sztućce oraz naczynia. W nowoczesnych i funkcjonalnych kuchniach stawia się na wygodne, ułatwiające użytkowanie kuchni, rozwiązania, takie jak np. wysuwane kosze cargo;
strefa zmywania – czyli: zmywarka, zlewozmywak, kosz na śmieci;
strefa przygotowywania posiłków – obejmująca blat roboczy, ewentualnie wyspę (jeśli powierzchnia kuchni pozwala na jej umieszczenie). W tej strefie powinny znaleźć się deski, noże oraz pojemniki z przyprawami;
strefa gotowania – ta część obejmuje piekarnik, kuchenkę, mikrofalówkę i okap.
Projekt kuchni w Szczecinie oraz aranżację innych wnętrz domu, możesz zlecić w biurze projektowym firmy BAKRON.
- Odpowiednio rozmieszczone oświetlenie
Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie – poza lampą na suficie – kilku źródeł światła. Dodatkowe oświetlenie pod szafkami wiszącymi, pozwoli na swobodną i komfortową pracę w kuchni.
- Blaty robocze na optymalnej wysokości
Jednym z warunków zachowania ergonomii w kuchni jest umieszczenie blatów roboczych na odpowiedniej wysokości, dopasowanej do wzrostu oraz potrzeb użytkownika. Przyjmuje się, że blat powinien znajdować się ok. 10-15 cm poniżej łokcia stojącej osoby – optymalna wysokość blatu wynosi ok. 85 cm.
- Odległość szafek górnych od dolnych
Odległość szafek górnych od dolnych powinna wynosić ok. 55-60 cm, jednak warto dopasować ją dodatkowo do wzrostu osoby, która najczęściej korzysta z kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana