Beza i jej sekrety
Śnieżnobiała, słodka beza z owocowymi dodatkami. Dobrze wypieczona na zewnątrz z rozpływającym się w ustach środkiem. Ślinka sama zaczyna ciec, gdy mowa o tym przysmaku. A jednak, gdy masz sam przygotować tę słodkość, rezygnujesz, ponieważ obawiasz się, że jest to zbyt trudne i beza nie wyjdzie. W tym artykule zdradzamy sekret idealnej bezy, która wyjdzie za każdym razem!
Przygotowanie bezy
Składnikami bez są właściwie tylko dwa produkty – białka i cukier. Co może pójść nie tak? Tak pomyślało wiele gospodyń domowych, które zabrały się do pieczenia bezy. Mimo krótkiego składu, wielu osobom to ciasto po prostu nie wychodzi. Z tego powodu bez okrzyknięta jest deserem trudnym do przygotowania. Błędy, które decydują o tym, jak beza wyjdzie, mogą być popełnione na każdym etapie jej przygotowywania. Przede wszystkim jajka muszą być świeże i najlepiej schłodzone. Musisz dokładnie oddzielić je od żółtek. To bardzo ważne! Podczas ubijania białek, dodawaj powoli możliwe jak najbardziej drobny cukier. Miksuj tak długo, aż się nie rozpuści. Sekretnym składnikiem, o którym nie każdy wie, jest ocet lub sok z cytryny. Dzięki temu deser wyjdzie chrupiący i dobrze wypieczony.
W jakiej temperaturze piec bezę?
Znakiem, że można przestać miksować białka, jest ich zbita konsystencja. Jeśli możesz przechylić miskę do góry dnem i masa nie wypadnie czas na włożenie jej do piekarnika. Ale zanim to, musisz nadać bezie kształt. Tutaj masz pełną dowolność. Możesz przygotować mniejsze lub większe koła, lub wycisnąć „kleksy”.
Tak przygotowane desery można zacząć piec, a właściwie suszyć. Optymalną temperaturą dla bezy jest 70-80 stopni Celsjusza. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz podnieść temperaturę nawet do 90 stopni. Żeby suszyła się równomiernie, warto włączyć termoobieg. Jeśli chcesz, żeby beza była mocno wypieczona trzymaj ją w piekarniku ok. 3 h. Jeśli wolisz nieco mniej suche desery wystarczą 2 h.
Dodatki do bezy, czyli klucz to idealnego deseru
Chociaż beza bez żadnych dodatków na pewno ma wielu zwolenników to właśnie dodatki robią tu całą robotę. Nie można zaprzeczyć, że najlepsze są w tym wypadku sezonowe owoce. Najlepiej, żeby były one lekko kwaśne. Dzięki temu tworzą doskonały słodko-kwaśny deser. Takie smakołyki znajdziesz np. w Cukierni Kęsy z Łodzi. Borówki, truskawki, maliny, kiwi, porzeczki, agrest – te owoce to najlepsi towarzysze bezy. Innym pomysłem na deser z bezą, jest dodanie serka mascarpone lub bitej śmietany. Możesz umieścić je pomiędzy dwoma okrągłymi bezami lub posmarować nimi górę ciastka. Palce lizać!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana