Artykuł sponsorowany

Beza i jej sekrety

Beza i jej sekrety

Śnieżnobiała, słodka beza z owocowymi dodatkami. Dobrze wypieczona na zewnątrz z rozpływającym się w ustach środkiem. Ślinka sama zaczyna ciec, gdy mowa o tym przysmaku. A jednak, gdy masz sam przygotować tę słodkość, rezygnujesz, ponieważ obawiasz się, że jest to zbyt trudne i beza nie wyjdzie. W tym artykule zdradzamy sekret idealnej bezy, która wyjdzie za każdym razem!

Przygotowanie bezy

Składnikami bez są właściwie tylko dwa produkty – białka i cukier. Co może pójść nie tak? Tak pomyślało wiele gospodyń domowych, które zabrały się do pieczenia bezy. Mimo krótkiego składu, wielu osobom to ciasto po prostu nie wychodzi. Z tego powodu bez okrzyknięta jest deserem trudnym do przygotowania. Błędy, które decydują o tym, jak beza wyjdzie, mogą być popełnione na każdym etapie jej przygotowywania. Przede wszystkim jajka muszą być świeże i najlepiej schłodzone. Musisz dokładnie oddzielić je od żółtek. To bardzo ważne! Podczas ubijania białek, dodawaj powoli możliwe jak najbardziej drobny cukier. Miksuj tak długo, aż się nie rozpuści. Sekretnym składnikiem, o którym nie każdy wie, jest ocet lub sok z cytryny. Dzięki temu deser wyjdzie chrupiący i dobrze wypieczony.

W jakiej temperaturze piec bezę?

Znakiem, że można przestać miksować białka, jest ich zbita konsystencja. Jeśli możesz przechylić miskę do góry dnem i masa nie wypadnie czas na włożenie jej do piekarnika. Ale zanim to, musisz nadać bezie kształt. Tutaj masz pełną dowolność. Możesz przygotować mniejsze lub większe koła, lub wycisnąć „kleksy”.

Tak przygotowane desery można zacząć piec, a właściwie suszyć. Optymalną temperaturą dla bezy jest 70-80 stopni Celsjusza. Jeśli zależy Ci na czasie, możesz podnieść temperaturę nawet do 90 stopni. Żeby suszyła się równomiernie, warto włączyć termoobieg. Jeśli chcesz, żeby beza była mocno wypieczona trzymaj ją w piekarniku ok. 3 h. Jeśli wolisz nieco mniej suche desery wystarczą 2 h.

Dodatki do bezy, czyli klucz to idealnego deseru

Chociaż beza bez żadnych dodatków na pewno ma wielu zwolenników to właśnie dodatki robią tu całą robotę. Nie można zaprzeczyć, że najlepsze są w tym wypadku sezonowe owoce. Najlepiej, żeby były one lekko kwaśne. Dzięki temu tworzą doskonały słodko-kwaśny deser. Takie smakołyki znajdziesz np. w Cukierni Kęsy z Łodzi. Borówki, truskawki, maliny, kiwi, porzeczki, agrest – te owoce to najlepsi towarzysze bezy. Innym pomysłem na deser z bezą, jest dodanie serka mascarpone lub bitej śmietany. Możesz umieścić je pomiędzy dwoma okrągłymi bezami lub posmarować nimi górę ciastka. Palce lizać!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.