Charakterystyka i zalety płyt indukcyjnych w kuchni
Płyta grzewcza to jedno z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni. Obecnie coraz rzadziej korzysta się już z płyt gazowych. Dużo wygodniejsze w stosowaniu są bowiem płyty elektryczne, przede wszystkim płyty indukcyjne. W artykule dokładniej przyjrzymy się tego rodzaju płytom grzewczym. Opiszemy, jak działają płyty indukcyjne, jakie są ich największe zalety oraz czy mają jakieś istotne wady, które sprawiają, że przed ich zakupem warto jest się nad tym dobrze zastanowić.
Co to jest płyta indukcyjna?
Płyty indukcyjne do działania potrzebują energii elektrycznej, co dla jednych osób jest wadą tych urządzeń, a dla innych jedyną dostępną możliwością. Osoby, które mają w swoich domach dostęp do instalacji gazowej częściej jednak decydują się na płyty gazowe, ponieważ ten jest jednak tańszy w użytkowaniu od energii elektrycznej. Płyty elektryczne, a zwłaszcza indukcyjne mają jednak inne zalety, które bardzo trudno jest przecenić. A na czym polega indukcja i jak dokładnie działają takie płyty? Na te pytania odpowiedział nam nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego AGD Design, w którym można kupić dużo rodzajów urządzeń AGD klasy Premium:
Ten rodzaj płyt grzewczych jest obecnie zdecydowanie najchętniej wybierany przez naszych klientów. Takie płyty mają powłokę ceramiczną, pod którą znajduje się przewodząca energię i wytwarzająca szybkozmienne pole magnetyczne cewka. Dzięki temu umieszczone na płycie naczynie bardzo szybko się nagrzewa wytwarzanymi prądami wirowymi, a urządzenie może w pełni wykorzystywać pobieraną energię. Szybkozmienne pole magnetyczne jest przenoszone na dno, wykonanego z materiału ferromagnetycznego naczynia, gdzie zamienia się w ciepło. Taki sposób grzania jest bardzo skuteczny i sprawia, że gotowanie staje się bardzo szybkie.
Największe zalety płyt indukcyjnych
Największymi zaletami indukcyjnych płyt grzewczych są szybkie grzanie i możliwość dokładnej regulacji wytwarzanego ciepła oraz bezpieczeństwo ich stosowania. Płyta indukcyjna po włączeniu zaczyna się nagrzewać dopiero po kontakcie z dnem naczynia. Dzięki temu nie ma ryzyka, że po włączeniu płyty indukcyjnej i niewstawieniu jeszcze na nią naczynia, będziemy mogli się oparzyć. Dzięki temu nie dojdzie też do sytuacji, że wykipiałe resztki potrawy będą się na płycie grzewczej przypalały. Rozpoczęcie działania płyty indukcyjnej dopiero po kontakcie z naczyniem sprawia też, że urządzenie to w pełni wykorzystuje pobieraną energię elektryczną i nie notuje się żadnych strat ciepła. Dzięki temu można znacznie ograniczyć koszty eksploatacji płyty grzewczej.
Bardzo ważną zaletą płyt indukcyjnych jest też łatwość utrzymania jej w czystości. Do tego wystarczy jedynie płyn do mycia szyb oraz miękka szmatka. Czynność ta jest więc znacznie prostsza do wykonania i szybsza niż czyszczenie powierzchni płyty gazowej.
Czy płyty indukcyjne mają jakieś wady?
Wadą płyt indukcyjnych jest na pewno to, że do korzystania z nich potrzebne są specjalne do tego celu stworzone garnki i patelnie. Jeżeli wcześniej korzystało się np. z płyty gazowej, być może z części stosowanych wcześniej garnków nie będziemy mogli korzystać i będzie trzeba kupić nowe. Jest to dodatkowy koszt, który jednak warto jest pokryć. Inną wadą płyt indukcyjnych jest wysoka cena samych urządzeń, ale poniesiony koszt powinien się zwrócić w trakcie eksploatacji sprzętu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana