Chińskie pierogi na parze - danie nie tylko "od święta"
W ostatnich latach kuchnia azjatycka, a zwłaszcza ta pochodząca z Chin, cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Nie ulega wątpliwości, że chińskie pierożki na parze to jedno z najlepiej rozpoznawanych dań, które dostać możemy niemal w każdej chińskiej restauracji. Choć pierożki wyglądem nieco przypominają nasze polskie odpowiedniki, ich zupełnie inny smak i sposób przygotowania sprawia, że gwarantują niezwykłe smakowe doznania! Co warto wiedzieć o chińskich pierożkach? Sprawdź.
Tradycyjne chińskie pierogi na parze
Pierożki na parze to element chińskiej kultury kulinarnej, który na terenie Chin możemy dostać niemal na każdym kroku. W Chinach pierożki są ściśle związane ze świętami i spożywane są m.in. podczas Chińskiego Nowego Roku. - mówi przedstawiciel dumplingnoodle.pl, restauracji z chińskim jedzeniem w Warszawie. - Symbolizują one przede wszystkim jedność rodziny, a także stanowią wyraz wzajemnego szacunku i sympatii. Pierogi na parze należą również do kategorii Dim Sum, czyli lekkostrawnych i prostych do przyrządzenia przekąsek serwowanych przed lunchem do herbaty w towarzystwie bliskich osób oraz przyjaciół. Delikatne i rozpływające się pierożki najczęściej wyglądem przypominają polskie pierogi, ale Chińczycy często również zastępują je tradycyjnym daniem baozi, czyli bułeczkami gotowanymi na parze.
Czym nadziewane są chińskie pierożki na parze?
Tradycyjne chińskie pierogi powstają z użyciem zaledwie dwóch składników, mianowicie mąki oraz wody. Możemy spotkać się z różnymi sposobami ich zawijania, a także wariancji na temat farszu pozostaje naprawdę wiele. Najczęściej pierożki nadziewane są mięsem, takim jak wieprzowina, kurczak i kaczka, ale również występują w wersji z owocami morza i jajkiem. Z warzyw ich najpopularniejszym składnikiem jest kapusta pekińska, marchew, fasola i papryka, a także azjatyckie grzyby shitake. Delikatne ciasto pierogów na parze w połączeniu z odpowiednio dobranymi przyprawami, a także sosem do maczania to kwintesencja ich dobrego i orientalnego smaku. W zależności od tego, jaki farsz wybierzemy, będą one dobrą przekąska na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi, ale możemy również, podobnie jak Chińczycy urozmaicić rodzinne świąteczne spotkanie właśnie za pomocą chińskich pierogów!
Baozi, czyli chińskie bułeczki jako alternatywa dla pierożków
Baozi to bardzo popularne i charakterystyczne danie kuchni chińskiej stanowiące symbol Chin. Pszenne pampuchy, tak samo, jak chińskie pierogi gotowane są na parze i podawane jako przekąska lub danie stanowiące główny posiłek. Baozi w porównaniu do pierożków są jednak o wiele bardziej pulchne i grubsze, a także mogą być wypełnione innym rodzajem farszu. Najczęściej nadziewane są wołowiną, ale również spotkamy je z indykiem lub krewetkami z dodatkiem marchewki, cebuli i marynowanej kapusty. W zależności od preferencji serwowane są z sosem sojowym, słodko-kwaśnym lub chilli, który dodatkowo wzmacnia ich tradycyjny smak.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana