Artykuł sponsorowany

Chińskie pierogi na parze - danie nie tylko "od święta"

Chińskie pierogi na parze - danie nie tylko "od święta"

W ostatnich latach kuchnia azjatycka, a zwłaszcza ta pochodząca z Chin, cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Nie ulega wątpliwości, że chińskie pierożki na parze to jedno z najlepiej rozpoznawanych dań, które dostać możemy niemal w każdej chińskiej restauracji. Choć pierożki wyglądem nieco przypominają nasze polskie odpowiedniki, ich zupełnie inny smak i sposób przygotowania sprawia, że gwarantują niezwykłe smakowe doznania! Co warto wiedzieć o chińskich pierożkach? Sprawdź.

Tradycyjne chińskie pierogi na parze

Pierożki na parze to element chińskiej kultury kulinarnej, który na terenie Chin możemy dostać niemal na każdym kroku. W Chinach pierożki są ściśle związane ze świętami i spożywane są m.in. podczas Chińskiego Nowego Roku. - mówi przedstawiciel dumplingnoodle.pl, restauracji z chińskim jedzeniem w Warszawie. - Symbolizują one przede wszystkim jedność rodziny, a także stanowią wyraz wzajemnego szacunku i sympatii. Pierogi na parze należą również do kategorii Dim Sum, czyli lekkostrawnych i prostych do przyrządzenia przekąsek serwowanych przed lunchem do herbaty w towarzystwie bliskich osób oraz przyjaciół. Delikatne i rozpływające się pierożki najczęściej wyglądem przypominają polskie pierogi, ale Chińczycy często również zastępują je tradycyjnym daniem baozi, czyli bułeczkami gotowanymi na parze.

Czym nadziewane są chińskie pierożki na parze?

Tradycyjne chińskie pierogi powstają z użyciem zaledwie dwóch składników, mianowicie mąki oraz wody. Możemy spotkać się z różnymi sposobami ich zawijania, a także wariancji na temat farszu pozostaje naprawdę wiele. Najczęściej pierożki nadziewane są mięsem, takim jak wieprzowina, kurczak i kaczka, ale również występują w wersji z owocami morza i jajkiem. Z warzyw ich najpopularniejszym składnikiem jest kapusta pekińska, marchew, fasola i papryka, a także azjatyckie grzyby shitake. Delikatne ciasto pierogów na parze w połączeniu z odpowiednio dobranymi przyprawami, a także sosem do maczania to kwintesencja ich dobrego i orientalnego smaku. W zależności od tego, jaki farsz wybierzemy, będą one dobrą przekąska na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi, ale możemy również, podobnie jak Chińczycy urozmaicić rodzinne świąteczne spotkanie właśnie za pomocą chińskich pierogów!

Baozi, czyli chińskie bułeczki jako alternatywa dla pierożków

Baozi to bardzo popularne i charakterystyczne danie kuchni chińskiej stanowiące symbol Chin. Pszenne pampuchy, tak samo, jak chińskie pierogi gotowane są na parze i podawane jako przekąska lub danie stanowiące główny posiłek. Baozi w porównaniu do pierożków są jednak o wiele bardziej pulchne i grubsze, a także mogą być wypełnione innym rodzajem farszu. Najczęściej nadziewane są wołowiną, ale również spotkamy je z indykiem lub krewetkami z dodatkiem marchewki, cebuli i marynowanej kapusty. W zależności od preferencji serwowane są z sosem sojowym, słodko-kwaśnym lub chilli, który dodatkowo wzmacnia ich tradycyjny smak.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.