Ciasteczka na Wielkanoc – ciekawe wykrawaczki
Wielkanoc, jak każde święta, kojarzy się z przepysznymi domowymi wypiekami tworzonymi w rodzinnej atmosferze. Pyszne maślane ciasteczka, minitarty, babeczki, czy inne wyroby cukiernicze, które robimy w domu nie muszą być nudne i powtarzalne. Mogą stanowić naprawdę ciekawą i smaczną ozdobę naszego stołu. Podpowiadamy, jakie kształty i smaki będą królować w tegorocznym koszyczku wielkanocnym.
Dobra zabawa to podstawa
Wspólne pieczenie świątecznych ciasteczek to zawsze idealna okazja do zabawy i integracji rodziców z dziećmi. Aby zachęcić dzieci do pomocy przy wielkanocnych wypiekach warto zapewnić im odpowiednią dozę fantazyjności. Można skorzystać z różnych kształtów wykrawaczy, które będą dla nich interesujące. Dobrym pomysłem jest na przykład wykorzystanie zajączków, baranków, czy kurczaczków, a także pisanek. Wszystkie ciastka mogą zostać potem niezwykle przyozdobione za pomocą lukru oraz innych naturalnych składników. Dobrymi ozdobami mogą być orzechy, czy suszone owoce, które dzięki swoim kolorom stają się atrakcyjnie wyglądającym dodatkiem.
Klasyka w nowej odsłonie
Prócz zabawnych kształtów wykrawaczy i foremek, coraz popularniejsze są także tradycyjne propozycje w nowych odsłonach. Bardzo dużym zainteresowaniem wśród gospodyń domowych cieszą się obecnie babeczki, ale także mini-tarty, które dzięki pieczeniu, jako pojedyncze porcje zachwycają gości, a także są łatwe w podzieleniu. Wypieki przygotowane w małych foremkach pozwalają zaserwować eleganckie przekąski idealne dla jednej osoby lub mieszczące się w wielkanocnym koszyczku, a mini-tarty to wyraźnie widoczny hit najbliższych sezonów. Ich dodatkową zaletą jest mnogość przepisów, które pozwalają zaspokoić podniebienia zarówno łasuchów kochających słodycze, jak i tych wolących wytrawne, słone smaki.
Własne wypieki – zdrowy trend
Jak mówi ekspert firmy PRACTIC:
W ostatnich latach widzimy, że moda na domowe wypieki wróciła i na stałe zadomowiła się w naszym życiu. Wiele osób w czasie świąt chce pochwalić się swoimi umiejętnościami, a także fantazją, z jaką przygotowuje słodkości dla bliskich i przyjaciół. Pozwala to na uniknięcie zakupu gotowych, często sztucznych i niezdrowych ciast.
W związku z obserwowanymi trendami warto być na bieżąco z panującą modą. Jak nietrudno zauważyć, niesie to także korzyści dla naszego zdrowia, ponieważ własne wypieki, jak wszystkie dania przygotowane w domu, są dużo bardziej wartościowe. Mając kontrolę nad całym procesem przygotowania możemy zadbać o wspaniały wygląd naszych wypieków, składniki, takie jak cukier zastąpić zdrowszym miodem i przypilnować, aby nasz finalny produkt nie zawierał szkodliwych dla nas dodatków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana