Artykuł sponsorowany

Co wpływa na jakość oleju spożywczego?

Co wpływa na jakość oleju spożywczego?

Olej spożywczy nie w każdym przypadku ma identyczną jakość, istnieje kilka przyczyn takiego stanu. Na jego specyfikę może mieć wpływ wiele czynników, które oddziałują zarówno na etapie wysiewu i dalszej uprawy roślinności potrzebnej do przygotowania produktu finalnego, jak i w fazie produkcji, a następnie dystrybucji. Co najczęściej wpływa na jakość oleju spożywczego?

Grunt to właściwa uprawa roślin

Jeśli producentowi oleju spożywczego, na przykład rzepakowego czy słonecznikowego, zależy na stworzeniu wysokojakościowych produktów, to musi zadbać o to, by takie też były rośliny, z których przygotowany zostanie wyrób końcowy, czyli olej. Niezwykle istotny jest etap wysiewu i dalszej uprawy roślinności, ma to ogromny wpływ na jakość sprzedawanego później oleju – mówi ekspert z firmy ERJOX.

Nasiona roślin oleistych zawierają od 20% do 70% tłuszczu, dzięki temu możliwe jest pozyskiwanie dzięki nim rozmaitych odmian oleju spożywczego. W Polsce zdecydowanie najbardziej popularny jest rzepak, zawierający ogromną ilość cennych kwasów tłuszczowych i słonecznik, z którego powstaje wyjątkowo smaczny olej. Poza tym do często uprawianych roślin oleistych należy len, gorczyca, soja, a nawet czarnuszka. Szczególnie w ostatnich latach zauważalne jest poszerzanie się oferty firm zajmujących się dystrybucją oleju roślinnego.

Podczas uprawy wybranej do produkcji oleju rośliny konieczne jest zachowanie dużej dokładności w wykonywanych pracach na każdym etapie pielęgnacji. Przede wszystkim ważne jest przeprowadzenie wysiewu w odpowiednim dla danej rośliny terminie. Na przykład rzepak należy wysiać na przełomie marca i kwietnia, kiedy podłoże osiąga temperaturę ok. 5–6°C. Poza tym istotne jest to, czym i jak często nawożone są pola z zasianą na nich roślinnością. Dodatkowo nie należy zapominać, że nawet czas zbiorów wyrosłych plonów może mieć wpływ na jakość produktów, które mają z nich finalnie powstać.

Światło jako generator procesu utleniania

Poza samą uprawą roślin oleistych inną szczególnie istotną kwestią jest sposób przechowywania oleju spożywczego. Konieczne jest zagwarantowanie temu produktowi właściwej ochrony przed światłem. Pod wpływem promieni świetlnych dochodzić może do fotoutleniania, które, co ciekawe, może trwać nawet po schowaniu oleju do ciemnego miejsca, dzieje się tak w wyniku autooksydacji. Skutkiem tego procesu, czyli zmniejszenia ilości zawartego w oleju tlenu, jest obniżenie końcowej jakości produktu.

Właśnie z tego względu oleje spożywcze powinny być przechowywane w odpowiednich opakowaniach. Idealnie, jeśli wlewa się je na przykład do puszek metalowych czy kartonów z laminatów, które skutecznie blokują dopływ światła i tlenu, ale właściwe są też butelki z ciemnego szkła. Jeśli olej trzymany jest w butelkach PET (czyli typowych opakowaniach dla tego typu produktów), należy zadbać o właściwą temperaturę otoczenia, w którym jest on przechowywany.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.