Co wpływa na jakość oleju spożywczego?

Olej spożywczy nie w każdym przypadku ma identyczną jakość, istnieje kilka przyczyn takiego stanu. Na jego specyfikę może mieć wpływ wiele czynników, które oddziałują zarówno na etapie wysiewu i dalszej uprawy roślinności potrzebnej do przygotowania produktu finalnego, jak i w fazie produkcji, a następnie dystrybucji. Co najczęściej wpływa na jakość oleju spożywczego?
Grunt to właściwa uprawa roślin
Jeśli producentowi oleju spożywczego, na przykład rzepakowego czy słonecznikowego, zależy na stworzeniu wysokojakościowych produktów, to musi zadbać o to, by takie też były rośliny, z których przygotowany zostanie wyrób końcowy, czyli olej. Niezwykle istotny jest etap wysiewu i dalszej uprawy roślinności, ma to ogromny wpływ na jakość sprzedawanego później oleju – mówi ekspert z firmy ERJOX.
Nasiona roślin oleistych zawierają od 20% do 70% tłuszczu, dzięki temu możliwe jest pozyskiwanie dzięki nim rozmaitych odmian oleju spożywczego. W Polsce zdecydowanie najbardziej popularny jest rzepak, zawierający ogromną ilość cennych kwasów tłuszczowych i słonecznik, z którego powstaje wyjątkowo smaczny olej. Poza tym do często uprawianych roślin oleistych należy len, gorczyca, soja, a nawet czarnuszka. Szczególnie w ostatnich latach zauważalne jest poszerzanie się oferty firm zajmujących się dystrybucją oleju roślinnego.
Podczas uprawy wybranej do produkcji oleju rośliny konieczne jest zachowanie dużej dokładności w wykonywanych pracach na każdym etapie pielęgnacji. Przede wszystkim ważne jest przeprowadzenie wysiewu w odpowiednim dla danej rośliny terminie. Na przykład rzepak należy wysiać na przełomie marca i kwietnia, kiedy podłoże osiąga temperaturę ok. 5–6°C. Poza tym istotne jest to, czym i jak często nawożone są pola z zasianą na nich roślinnością. Dodatkowo nie należy zapominać, że nawet czas zbiorów wyrosłych plonów może mieć wpływ na jakość produktów, które mają z nich finalnie powstać.
Światło jako generator procesu utleniania
Poza samą uprawą roślin oleistych inną szczególnie istotną kwestią jest sposób przechowywania oleju spożywczego. Konieczne jest zagwarantowanie temu produktowi właściwej ochrony przed światłem. Pod wpływem promieni świetlnych dochodzić może do fotoutleniania, które, co ciekawe, może trwać nawet po schowaniu oleju do ciemnego miejsca, dzieje się tak w wyniku autooksydacji. Skutkiem tego procesu, czyli zmniejszenia ilości zawartego w oleju tlenu, jest obniżenie końcowej jakości produktu.
Właśnie z tego względu oleje spożywcze powinny być przechowywane w odpowiednich opakowaniach. Idealnie, jeśli wlewa się je na przykład do puszek metalowych czy kartonów z laminatów, które skutecznie blokują dopływ światła i tlenu, ale właściwe są też butelki z ciemnego szkła. Jeśli olej trzymany jest w butelkach PET (czyli typowych opakowaniach dla tego typu produktów), należy zadbać o właściwą temperaturę otoczenia, w którym jest on przechowywany.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Decorann Bogumiła Sosnowiec
Tkaniny dekoracyjne, firany, zasłony - usługi woj. mazowieckie05-400 Otwock, Orla 2
-
Storex Grażyna Bierzgalska-Sikorska
Tkaniny dekoracyjne, firany, zasłony woj. mazowieckie00-170 Warszawa, al. Jana Pawła II 68
-
Etiq Sp. z o.o.
Tkaniny, artykuły tekstylne woj. łódzkie90-135 Łódź, Prezydenta Gabriela Narutowicza 40 lok. 1