Czy blaty granitowe dobrze sprawdzają się w kuchni?
Kuchenny blat pełni szereg ważnych funkcji – nie tylko praktycznych, ale i estetycznych – dlatego jego wybór trzeba dobrze przemyśleć. Coraz większą popularnością cieszą się blaty kamienne, przede wszystkim wykonane z granitu, uważane za niezwykle stylowe i eleganckie, a przy tym wyjątkowo trwałe i odporne. Czy rzeczywiście warto się na nie zdecydować, urządzając kuchnię? Sprawdźmy!
Zalety i wady blatów z granitu
Granitowe blaty mają wiele niepodważalnych zalet. Trzeba wśród nich wymienić wysoką trwałość, odporność na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury, wilgoć i kwasy. W związku z tym na granitowym blacie można śmiało kroić chleb, siekać cebulę czy postawić zdjęty przed chwilą z kuchenki garnek. Również rozlany ocet czy upuszczony ciężki przedmiot nie spowodują widocznych defektów. Ponadto polerowany granit łatwo utrzymać w higienicznej czystości. Wszystko to sprawia, że blaty granitowe prezentują się nienagannie przez długie lata.
Poza kwestiami użytkowymi blaty z granitu są cenione za piękny wygląd. Odpowiednio dobrane nadają kuchni niepowtarzalny styl, świetnie sprawdzą się zatem również w aneksach kuchennych otwartych na salon. Mnogość wybarwień i niepowtarzalność wzorów gwarantuje oryginalny efekt końcowy wpisujący się we wnętrza utrzymane w różnych stylach.
Czy z posiadaniem blatu granitowego wiążą się jakieś minusy? Do najczęściej wymienianych należy wysoka cena tego materiału oraz jego ciężar – pod kamienne blaty trzeba dobrać meble o odpowiednio mocnej konstrukcji. Granit w jasnym odcieniu może zabarwić się od wina czy ciemnego soku. O blaty kamienne trzeba dbać – impregnować je i na bieżąco usuwać rozlaną wodę, by zapobiec nieestetycznym osadom.
Opinie o blatach granitowych, czyli jak ten materiał sprawdza się w praktyce
Użytkownicy kuchennych blatów granitowych zwykle chwalą sobie takie rozwiązanie. Ogromnym plusem jest wygląd i struktura kamienia, która cieszy oczy. Wystarczy spojrzeć na ofertę producentów blatów takich jak firma kamieniarska Granit-Mar z Kościana w Wielkopolsce – ilość odcieni granitu może naprawdę zaskakiwać! Preferowana grubość blatu to 30 milimetrów, ale doskonały efekt daje dodatkowe pogrubienie samej krawędzi. Modne też ostatnio są blaty w grubości 20 mm, a sama płaszczyzna blatu może być wykończona w różnych strukturach: poler, satyna, cares czy skóra. Warto zadbać o impregnację, by kamienny blat przetrwał lata intensywnego użytkowania bez uszkodzeń. Blaty granitowe są chwalone również za trwałość i łatwość czyszczenia, co w kuchni ma kluczowe znaczenie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana