Artykuł sponsorowany

Czym powinien cechować się dobry okap gastronomiczny?

Czym powinien cechować się dobry okap gastronomiczny?

W profesjonalnej gastronomii, w kuchniach restauracyjnych i hotelowych, wysokiej jakości okap to podstawa. Urządzenia te oczyszczają powietrze z gorącej pary i drobin tłuszczu, przez co podnoszą komfort pracy w kuchni i ułatwiają utrzymanie jej w czystości. Poznaj rodzaje profesjonalnych okapów gastronomicznych i dowiedz się, czym powinien się charakteryzować dobry okap.

Rodzaje okapów gastronomicznych

Okapy do zastosowań profesjonalnych różnią się od tych domowych. W kuchniach restauracyjnych czy hotelowych praca trwa nieprzerwanie i jest bardzo intensywna, stale powstają opary, ulatniają się zapachy i tworzą się tłuste drobiny, które zanieczyszczają powietrze, rozgrzewają je i utrudniają pracę oraz utrzymanie higieny. Dlatego okapy gastronomiczne muszą być trwałe i wydajne. Ponadto stosuje się w nich rozwiązania, ułatwiają zachowanie czystości i podnoszą komfort pracy. Takie urządzenia proponuje firma Jugema. W jej ofercie znajdują się cztery rodzaje okapów:
  • wyciągowe,
  • nawiewno-wyciągowe indukcyjne,
  • nawiewno-wyciągowe kompensacyjne,
  • nawiewno-wyciągowe kompensacyjno-indukcyjne.

Charakterystyka poszczególnych rodzajów okapów gastronomicznych

Głównym zadaniem okapów wyciągowych jest wyłapywanie drobin tłuszczu, aby nie osadzał się on na sprzętach kuchennych. Odprowadzony tłuszcz spływa rynienkami do spustów smoły, skąd łatwo go usunąć. Zarówno kuchnia, jak i okap są znacznie czystsze! Jeszcze skuteczniejszym rozwiązaniem jest okap nawiewno-wyciągowy indukcyjny. Jego zadanie jest podobne jak w przypadku okapu wyciągowego, jednak pracuje on inaczej. Wtłacza do urządzenia świeże powietrze. Trafia ono na łapacze tłuszczu, zwiększając ich sprawność i zapewniając chłodzenie. Ogranicza to ilość zanieczyszczeń przedostających się z okapu na zewnątrz. Zasada działania okapów nawiewno-wyciągowych kompensacyjnych jest podobna, z tą różnicą, że świeże powietrze jest nawiewane tak, aby nie mieszało się z gorącym i zanieczyszczonym wewnątrz okapu. Czyste powietrze trafia do pomieszczenia przez perforowaną ścianę czołową. Najbardziej zaawansowane są okapy nawiewno-wyciągowe kompensacyjno-indukcyjne. Dzięki połączeniu zalet dwóch poprzednich typów okapów urządzenia te usuwają ciepłe, wilgotne i zanieczyszczone powietrze, a do wnętrza nadmuchują świeże, jednocześnie zabezpieczając inne pomieszczenia przed dostawaniem się do nich zapachów.

Cechy dobrego okapu gastronomicznego

Jaki powinien być okap gastronomiczny? Przede wszystkim musi być odporny na wysokie temperatury, rozgrzany tłuszcz, kwasy i środki czyszczące. Takie właściwości ma stal nierdzewna. Konstrukcja powinna być prosta, tak aby każdy mógł bez problemu obsłużyć okap. Istotne jest także dostosowanie rozmiarów okapu do potrzeb różnego rodzaju kuchni gastronomicznych, dlatego profesjonalne sklepy oferują okapy w różnych rozmiarach i systemach mocowania. Wreszcie urządzenie musi być bardzo wydajne, aby sprostać wysokim wymaganiom użytku profesjonalnego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.