Dlaczego naprawdę warto wybrać blat z kamienia do kuchni?
Blaty z kamienia należą do najczęściej wybieranych sposobów na atrakcyjne wykończenie kuchni. Różne gatunki kamienia są nie tylko wspaniałą ozdobą i uzupełnieniem całego wyposażenia, ale także ze względu na swoje cechy mogą podnosić komfort użytkownika oraz ułatwiać mu wykonywanie codziennych czynności. Z uwagi na bogactwo dostępnych możliwości, jeśli chodzi o rodzaje materiału i ich charakterystykę blat można dopasować do każdych potrzeb.
Czy powinien się charakteryzować dobry blat kuchenny?
Blat kuchenny to powierzchnia używana do przygotowywania posiłków, ale też przechowywania potrzebnych w kuchni urządzeń, naczyń, akcesoriów i produktów. Na nim zwykle kroi się, obiera i układa używane składniki oraz odstawia się gorące garnki. Blat to także miejsce do nalewania napojów, nakładania potraw czy odstawiania talerzy. Dobry blat musi być odporny na wszystkie czynniki, z którymi będzie miał do czynienia. Nie można także zapominać o kwestiach związanych z wyglądem. Moda na otwarte kuchnie sprawia, że duża powierzchnia blatu siłą rzeczy staje się elementem wystroju salonu czy jadalni. Znaczenie tego, jak prezentuje się blat, bardzo się w takiej sytuacji zwiększa. Rozwiązaniem, które najpełniej odpowiada wszystkim wymogom, są blaty kamienne. Wykonane z granitu, marmuru, konglomeratu albo spieku okażą się wspaniałym urozmaiceniem wnętrza, a także zaoferują znakomite walory użytkowe.
Który blat kamienny będzie najlepszy?
Właściwości kamiennych blatów kuchennych są ściśle związane z charakterystyką materiału, z jakiego są wykonane. Wspólną cechą jest to, że oferują one dobrą wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, zwłaszcza możliwe zarysowania. Szczególnym powodzeniem cieszą się blaty z konglomeratu. Bardzo dobrze znoszą działanie tłuszczów czy zabrudzenia substancjami, które mogą powodować powstawanie plam. Zazwyczaj nie uszkadzają ich też kwasy obecne w wielu produktach spożywczych. Warto jednak pamiętać o ich podatności na uszkodzenie w wysokich temperaturach, nie powinno się więc na nich stawiać ani zdjętych z ognia garnków, ani wyjętych z piekarnika blach. Bardzo trwałe i ciekawe wizualnie okazują się natomiast blaty z granitu oraz blaty ze spieków kwarcowych, które dobrze znoszą wszystkie „zagrożenia” czyhające w kuchni. Ich zaletą jest duża dostępność kolorów i bardzo interesujących wzorów. Duży wybór kamienia na blaty kuchenne można znaleźć w firmie Prodmar, specjalizującej się w sprzedaży kamienia naturalnego, a także wykonanych z niego konglomeratów i spieków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana