Dlaczego warto piec w silikonowych formach?
Rezygnowanie z tradycyjnych metod na rzecz tych nowoczesnych wśród wielu osób nie wzbudza zaufania. Również dlatego gdy wprowadzono na rynek silikonowe formy do pieczenia, które miały stać się alternatywą dla klasycznych blach, nie od razu zyskały one popularność. Jednak dzięki obaleniu wielu mitów związanych z bezpieczeństwem używania silikonu w wysokich temperaturach, formy z tworzyw sztucznych są coraz chętniej kupowane. Czy warto zamienić metalowe blachy na silikonowe formy?
Czy silikonowe formy są zdrowe?
Na temat silikonu w kuchni powstało już wiele legend i nieprawdziwych „badań”, które mają świadczyć o jego rzekomym niebezpieczeństwie dla zdrowia. Tworzywo, z którego wykonane są formy jest bezpieczne, trwałe i nadaje się do użytku w temperaturach od -40 st.°C do 30 st.°C.
Dodatkowo silikon nie pochłania ani nie oddaje żadnych zapachów, co często ma miejsce przy pieczeniu w metalowych blachach.
Ogromną zaletą silikonowych form jest również brak konieczności natłuszczania ich przed umieszczeniem w nich ciasta. Mniejsza ilość tłuszczu użytego do wypieku z pewnością wyjdzie na zdrowie.
Czy silikonowa forma jest lepsza od tradycyjnej blachy?
Nawet najbardziej udany wypiek może ulec zniszczeniu w trakcie wyjmowania go ze sztywnej formy. Ten problem nie dotyczy jednak miękkiego silikonu, z którego bardzo łatwo wyjmuje się gotowe ciasto.
Elastyczność silikonowych form jest też sporym ułatwieniem w kuchniach o niskim metrażu, gdzie każdy centymetr powierzchni jest na wagę złota. Formy te można zwijać i zaginać bez obaw o to, że utracą pierwotny kształt.
Kolejną zaletą silikonowej formy jest to, że dużo łatwiej utrzymać ją w czystości niż blachę ze stali czy aluminium. Tworzywo sztuczne nadaje się do mycia w zmywarce. Nie ma też ryzyka, że w trakcie używania formy powstaną w niej zadrapania, w których następnie będą gromadzić się bakterie. Co więcej, metalową blachę należy po umyciu dokładnie wysuszyć, by nie pojawiła się na niej rdza – w przypadku formy silikonowej nie ma takiej konieczności.
Jaką silikonową formę wybrać?
Najważniejszym czynnikiem decydującym o wyborze konkretnej silikonowej formy jest bezpieczeństwo: foremki z tworzywa sztucznego powinno się kupować od zaufanych sprzedawców. Decydując się na zakup z niepewnego źrodła trzeba liczyć się z ryzykiem otrzymania silikonu, który nie został stworzony z myślą o użyciu w kuchni.
Formy dostępne np. w sklepie z akcesoriami kuchennymi Alkon pochodzą od sprawdzonych producentów i są w pełni bezpieczne dla zdrowia.
Mając już pewność, że dokona się zakupu w odpowiednim miejscu, można przystąpić do wyboru formy spośród setek różnych wzorów i kolorów. Uniwersalność tworzywa plastycznego daje możliwość wyprodukowania form w różnych kształtach, dzięki którym wypieki i przysmaki będą nie tylko pyszne, lecz także oryginalne.
Perspektywa upieczenia ciasta w kształcie motylka lub zrobienia pralinek w formie literek z pewnością przypadnie do gustu młodszym amatorom gotowania, którzy chętniej będą pomagać w kuchennych obowiązkach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana