Artykuł sponsorowany

Do czego służą pomady cukiernicze?

Do czego służą pomady cukiernicze?

Ciastka i ciasteczka nie powstałyby bez obowiązkowych i specjalistycznych półproduktów spożywczych. Jednym z najważniejszych substancji, wykorzystywanych w przemyśle cukierniczym i piekarniczym, jest pomada cukiernicza. Istnieje kilka rodzajów pomad, a każda jest wykorzystywana do innych czynności. Jakie są cechy pomad cukierniczych i dlaczego są tak istotne przy tworzeniu wypieków?

Czym jest pomada cukiernicza?

Pomada cukiernicza jest specjalistycznym półproduktem, bez którego nie powstałyby babeczki, ciasteczka, pączki czy rogaliki. Ma postać gęstej i plastycznej masy (najczęściej w kolorze białym), którą wykorzystuje się do dekorowania, glazurowania ciast i tortów, a także nadziewania pralin i czekoladek. Stosują ją zarówno duże zakłady cukiernicze, jak i kameralne, osiedlowe cukiernie.

Pomada smakowa wzbogaca smak wszystkich produktów, a także ułatwia i przyspiesza proces produkcji wypieków. Jej sposób powstania jest bardzo prosty, choć nieco odmienny w zależności od rodzaju. Roztwór cukrowy lub mleczny jest najpierw gotowany, a następnie chłodzony i ubijany.

Wyróżniamy dwa rodzaje pomad cukierniczych: wodne i mleczne. Wszystkie produkty można zakupić w profesjonalnych i renomowanych hurtowniach, specjalizujących się w dystrybucji produktów dla branży spożywczej. Przykładem takiego przedsiębiorstwa jest Holger Food Group, gdzie znajdziemy m.in. pomady wodne, fondanty, masy cukiernicze do oblewania ciast.

Charakterystyka pomady wodnej

Pomady wodne mogą być poddawane barwieniu lub aromatyzowaniu. Mają one zwykle intensywny biały kolor, który może się zmienić w toku produkcji. Produkt nie jest nakładany na ciasto od razu po zakupie. Najpierw trzeba poddać go odpowiednim procesom, czyli podgrzewaniu i nawadnianiu.

Pomada wodna jest wykorzystywana do wykańczania pieczywa cukierniczego oraz wyrobów cukierniczych. Na rynku można spotkać także inne podrodzaje pomad wodnych. Jedną z nich jest wersja z dodatkiem glukozy krystalicznej, która idealnie nadaje się do produktów o dużych powierzchniach (ciast i tortów). Innym rodzajem jest pomada wodna gotowa do użycia. Sprawdza się ona w glazurowaniu wszystkich możliwych wypieków. Wystarczy ją wymieszać, a następnie pokryć warstwami ciasteczka i babeczki za pomocą pędzelka lub specjalistycznych maszyn.

Cechy pomad mlecznych

Pomady mleczne powstają na pełnym mleku. Są wykorzystywane do produkcji nadzienia dla pralinek i czekoladek. Należą do grupy jednych z najpopularniejszych pomad cukierniczych. Ułatwiają produkcję czekoladek czy wafelków.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.