Ekspres do kawy – jak to działa? Instruktaż dla początkującego kawosza
Ekspresy do kawy na stałe zawitały w naszej codzienności. Dziś o znalezienie dobrego ekspresu nie trudno – w domu, biurze czy pobliskiej kawiarni. Mimo to, dla wielu osób urządzenia te wciąż kryją wiele tajemnic. Bywają i tacy, którzy chcieliby skosztować pysznej kawy z ekspresu, lecz zwyczajnie boją się posługiwać skomplikowanym na pozór sprzętem. Strach ten wynika głównie z niewiedzy. Warto zdawać sobie sprawę, że umiejętność przygotowania kawy z ekspresu nie jest sztuką tajemną. Można opanować ją w dosłownie parę chwil. Należy jedynie sprawdzić, z jakim ekspresem mamy do czynienia.
Obsługa ekspresów przelewowych
Ekspresy przelewowe stanowią jedno z najpopularniejszych rozwiązań – bardzo możliwe, że to właśnie taki sprzęt napotkamy na swojej drodze. Proces parzenia kawy w modelach przelewowych nie nastręcza żadnych trudności. Wystarczy, że przelejemy gorącą wodę przez pojemnik, w którym znajduje się odmierzona ilość zmielonej kawy. Napar przesącza się przez specjalny filtr (sitko), trafiając wprost do dzbanka na gotowy napój. Cała sztuka polega na doborze ziaren kawy i ostrożnym obchodzeniu się z wrzątkiem. Szybko, prosto i przyjemnie.Ekspresy kolbowe w praktyce
Ekspres kolbowy to typ ekspresu ciśnieniowego, składającego się z pojemników na wodę i gotową kawę oraz z kolby, to znaczy miejsca w którym umieszczamy zmielone uprzednio ziarna kawowca. W procesie parzenia dużą rolę odgrywa ciśnienie, pod wpływem którego gorąca woda jest przepuszczana przez sito (kolbę) ze zmieloną kawą. Wartość ciśnienia wytwarzanego przez pompę ekspresu wynosi około 12-15 bar. Po przepłynięciu wody przez sitko powstaje kawa. Trafia ona wprost do ustawionej w wyznaczonym miejscu filiżanki.Używanie ekspresów automatycznych
Ciśnieniowe automaty kawowe – jak sama nazwa wskazuje – działają w sposób samoistny. Proces parzenia jest w nich ograniczony do wciśnięcia jednego guzika. Wybieramy rodzaj napoju, a cała praca przebiega wewnątrz maszyny, włącznie z pobraniem, podgrzaniem wody oraz jej przepuszczeniem przez sitko z kawą. Ekspresy tego typu widujemy powszechnie w biurach, gdzie są nabywane na zasadach kupna lub wypożyczenia. Szerokim wyborem profesjonalnych ekspresów na wynajem dysponuje m.in. firma Flint Espresso z Warszawy.Przygotowywanie kawy w kapsułkach
Dla osób ceniących prostotę reprezentowaną przez ciśnieniowe ekspresy automatyczne, dedykowane jest też inne rozwiązanie. Swoiste novum na rynku ekspresów do kawy stanowią modele kapsułkowe, w których proces parzenia ogranicza się do umieszczenia kapsułki z kawą we wskazanym miejscu oraz włączenia ekspresu. Gotowe kapsułki z różnymi typami napojów kawowych można nabyć w sklepie, zależnie od preferencji smakowych. Taka kawa nie ustępuje jakością kawom z innych ekspresów do kawy. Najpopularniejszym systemem ekspresu kapsułkowego jest system Lavazza Espresso Point oraz Nespresso. Zarówno kapsułki Lavazza jak i Nespresso są dostępne do nabycia w sklepie Flint Espresso.Diabeł nie taki straszny…
Jak widać po przytoczonych przykładach, przygotowanie kawy w ekspresie nie nastręcza problemów. W najgorszym razie będziemy zmuszeni do rozgrzania ekspresu, zmielenia ziaren i ich odpowiedniego umieszczenia. W większości miejsc publicznych – z uwagi na prostotę użytkowania – mamy jednak do czynienia z ekspresami w pełni automatycznymi. W ich przypadku przygotowanie napoju stanowi raczej sztukę wyboru (jakiego rodzaju kawy chcemy się napić) niż rzeczywistą sztukę kawowego rzemiosła. Nie taki diabeł straszny…Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana