Jak dbać o blat z kamienia naturalnego?
Blaty kuchenne z kamienia naturalnego są niesamowicie atrakcyjne wizualnie. Najczęściej wykonuje się je z granitu lub marmuru, jednakże aktualnie coraz większą popularnością zaczyna się cieszyć również trawertyn. Odpowiednio pielęgnowane powierzchnie odwdzięczają się wysoką praktycznością – są niezwykle odporne na odpryski i przebarwienia, a dodatkowo łatwe do uprzątnięcia.
Co trzeba wiedzieć o pielęgnacji blatów z kamienia naturalnego?
Decydując się na blat kuchenny z kamienia naturalnego, należy pamiętać, że wymaga on regularnej impregnacji. Pierwsza z nich ma miejsce od razu po położeniu blatu. Dzięki niej niweluje się nierówności i drobne szczeliny w powierzchni kamienia – to zmniejsza jego chłonność oraz zwiększa odporność na zarysowania i uszkodzenia. Impregnacja sprawia też, że kamień nie ulega przebarwieniu.
Czyszczenie blatu kuchennego z kamienia naturalnego wymaga też odpowiednich preparatów myjących. Nie mogą mieć one zbyt niskiego pH, bo mogłyby uszkodzić powierzchnię blatu lub doprowadzić do przebarwień. Szczególnie wymagający jest pod tym względem marmur. Nie zaleca się też wykorzystywania do czyszczenia kamienia naturalnego gorącej pary pod ciśnieniem. Może się ona dostawać do drobnych szczelin i prowadzić do osłabienia struktury blatu.
Wiele o środkach do czyszczenia blatów z kamienia naturalnego można dowiedzieć się od ekspertów z firm kamieniarskich, takich jak Ecostone. Wybierając zakład, który zajmie się realizacją naszego projektu, warto mieć na uwadze, czy realizuje on odpowiednie środki zabezpieczeń powierzchni użytkowych w trakcie montażu.
Jak codzienne użytkowanie wpływ na stan blatu kamiennego?
Blaty kuchenne wykonane z kamienia naturalnego cechuje wysoka wytrzymałość, jednak i one nie są odporne na wszystko. Dbając o nie codziennie, zwiększamy ich żywotność i opóźniamy moment, w którym mogą wymagać renowacji.
W przypadku blatów wykonanych z marmuru trzeba uważać, by nie miały zbyt długiego kontaktu z substancjami kwaśnymi. Sok z cytryny oraz ocet mogą negatywnie odbić się na powierzchni blatu.
Jeśli zostały one wykonane z kamieni w jasnej tonacji, należy unikać też pozostawania plam, które mogą intensywnie barwić. Dotyczy to w szczególności kawy, która jest w stanie pod długim kontakcie z blatem zostawić na nim nieestetyczną smugę, która będzie trudna w usunięciu. Podobnie jest w przypadku nadpalonych garnków, które zdjęte z kuchenki gazowej mogą pozostawiać przebarwienia ze względu na działanie wysokich temperatur.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana