Artykuł sponsorowany

Jak komponować posiłki, aby dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych?

Jak komponować posiłki, aby dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych?

Zdrowa i zbilansowana dieta powinna w całości zaspokajać zapotrzebowanie kaloryczne oraz dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Jeśli chcesz ułożyć takie menu, nie obejdzie się bez rozłożenia swojego jadłospisu na czynniki pierwsze, a następnie porządnego zastanowienia się, co warto w nim zmienić. Niezwykle ważne jest komponowanie posiłków w taki sposób, aby organizmowi nie brakowało żadnych składników odżywczych.

Odpowiedni podział makroskładników

Układając dietę, musisz zadbać przede wszystkim o odpowiednie proporcje BTW, czyli trzech makroskładników: białka, tłuszczy oraz węglowodanów. Każdy z nich ma określone zadania:

  • Białka są budulcem, z którego składają się komórki. Odpowiadają również za transport substancji, regulację hormonalną czy odporność organizmu. Wpływają na rozwój muskulatury, kondycję włosów czy równowagę hormonalną. Jeden gram białka daje 4 kcal.
  • Tłuszcze chronią organizm przed szkodliwymi czynnikami – zarówno zewnętrznymi, jak i wewnętrznymi. Rozpuszczają się w nich witaminy A, D, E, K. Wpływają pozytywnie na funkcjonowanie mózgu, kondycję skóry i wzroku. Jeden gram tłuszczy daje 9 kcal.
  • Węglowodany pełnią funkcję podstawowego „paliwa” dla organizmu. Dzieli się je na cukry proste, które przyswajane są szybko, a także cukry złożone, które rozkładają się przez dłuższy czas. Jeden gram węglowodanów daje 4 kcal.

W prawidłowo zbilansowanej diecie białka powinny odpowiadać za 10-20% zapotrzebowania na energię, tłuszcze za 25-40%, a węglowodany za 45-55%. To jednak tylko zasada wyjściowa – każdy organizm jest inny i ma inną tolerancję oraz typ budowy, więc rozkład makroskładników musisz dostosować do swoich potrzeb.

Podstawowe zasady komponowania posiłków

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne rozłóż na preferowaną liczbę posiłków. Nie musi być to koniecznie 5 posiłków, bo nie zawsze pozwalają na to na przykład obowiązki zawodowe. Warto jednak zadbać o sycące śniadanie, które najlepiej zjeść w ciągu dwóch godzin po przebudzeniu. Powinno być ono pełnowartościowe – tłumaczy ekspert z portalu Poprawianie Odżywiania. – Kalorie powinny być rozłożone po równo na wszystkie posiłki. Dzięki temu jedynym wskaźnikiem doboru pożywienia będzie apetyt.

Modelowy posiłek powinien dostarczać białko, tłuszcze i węglowodany, jak również witaminy, składniki mineralne oraz błonnik i wodę. Zadbaj więc o to, by składał się z produktów zbożowych lub skrobiowych, które są obfite w węglowodany złożone, źródła białka w postaci mięsa, ryb, jaj lub roślin strączkowych, a także tłuszczów roślinnych. Postaraj się dołączyć do każdego głównego posiłku warzywa lub owoce, które dostarczają witamin, składników mineralnych i błonnika. Pamiętaj również o produktach mlecznych, które stanowią podstawowe źródło wapnia.

Samodzielne ułożenie właściwego jadłospisu może być trudne. Jeśli chcesz mieć pewność, że właściwie komponujesz posiłki, skorzystaj z usług specjalistów. Dziś możesz to zrobić bez wychodzenia z domu, decydując się na program dietetyczny online. Dietetyk na podstawie szczegółowego wywiadu opracuje spersonalizowany wzorzec prawidłowego odżywiania, obejmujący normę żywieniową i dzienny plan posiłków. Po wprowadzeniu go w życie osiągniesz swój cel – utrzymasz prawidłową wagę lub pozbędziesz się nadprogramowych kilogramów bez ciągłego odczuwania głodu i wielu wyrzeczeń.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.