Jak obsługiwać ekspres kolbowy?
Ekspres kolbowy to rodzaj ekspresu ciśnieniowego, który posiada tak zwaną kolbę – pojemnik na ziarna kawy lub już zmieloną kawę, w zależności od modelu ekspresu. Jego obsługa nie jest skomplikowana, ale warto poznać kilka podstawowych zasad, by móc cieszyć się doskonałą, własnoręcznie przygotowaną ulubioną kawą zawsze wtedy, kiedy mamy na nią ochotę.
Parzenie kawy w ekspresie kolbowym
Choć zaparzenie kawy w ekspresie kolbowym w zasadzie polega na umieszczeniu zmielonych ziaren w kolbie i zalaniu ich wrzątkiem przez sito, żeby smak porannej kawy nas nie zawiódł, warto z instrukcji obsługi ekspresu stworzyć sobie coś na kształt rytuału i delektować się nie tylko aromatycznym napojem, ale i samym procesem jego przygotowania.
Ekspres kolbowy to urządzenie, które wymaga włączenia kilka minut przed planowanym parzeniem kawy. – mówi barista z Caffe Team w Warszawie – Czas ten jest potrzeby na nagrzanie wody do wymaganej temperatury. Warto przepuścić wrzątek najpierw również przez kolbę, żeby i ona odpowiednio się nagrzała. Nie należy zapomnieć także o podgrzaniu filiżanki. Jeśli nasz ekspres nie jest wyposażony w ogrzewacz do filiżanek, można użyć mikrofalówki lub wypłukać filiżanki w gorącej wodzie.
Następnie trzeba zmielić kawę, dopasowując stopień zmielenia do wymagań ulubionej kawy i umieścić ją w kolbie. Ilość kawy zależy, naturalnie, od naszych preferencji, natomiast przyjmuje się, że na jedną filiżankę espresso potrzeba 8g zmielonych ziaren. Powierzchnia kawy w kolbie powinna być możliwie równa, można więc ją delikatnie wygładzić, a następnie docisnąć tamperem – specjalnie przeznaczonym do tej czynności przyrządem. Po umieszczeniu kolby w ekspresie rozpoczyna się parzenie. Trzeba uważać, by do filiżanki nie wlewał się jasny strumień parzonej kawy. Oznacza to, że proces się już zakończył, a do filiżanki zaczyna wlewać się woda, która rozrzedza espresso.
Czyszczenie ekspresu kolbowego
Żeby automatyczny ekspres do kawy długo służył nam bez usterek, trzeba o niego odpowiednio dbać. Oczywiście, podstawą użytkowania ekspresu jest jego mycie i czyszczenie. Trzeba jednak pamiętać również o odkamienianiu ekspresu. Woda, której używamy, bywa różnej jakości i zdarza się, że kamień osadza się wewnątrz ekspresu. Nie zawsze mamy możliwość korzystania z przefiltrowanej, miękkiej wody, ale to byłoby najlepsze dla urządzenia. Regularne odkamienianie powinno wejść nam w nawyk, by nie narażać ekspresu na uszkodzenie. Niekiedy, zwłaszcza jeśli używamy do parzenia kaw smakowych o bardziej tłustej konsystencji, do czyszczenia ekspresu niezbędne będą specjalne środki odtłuszczające.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana