Jak opakowania chronią żywność przed utratą walorów smakowych?
Opakowania chroniące żywność wykorzystywane są na szeroką skalę, zarówno przez lokale oferujące tak zwane fast foody, jak i przez inne placówki gastronomiczne. Ich głównym zadaniem jest zabezpieczenie posiłku w taki sposób, aby trafił do klienta w niezmienionej formie – ciepły i smaczny. Oznacza to, że pojemniki produkuje się z myślą o zapewnieniu najwyższej ochrony jedzeniu. Sprawdź najważniejsze informacje na ich temat.
Co wyróżnia opakowania jednorazowe na żywność?
Jednorazowe opakowania na żywność wykorzystywane są na szeroką skalę przez placówki gastronomiczne. Używają ich zarówno lokale z jedzeniem fast food, jak i ekskluzywne restauracje. Ich najważniejszą cechą jest niska cena, duża uniwersalność oraz możliwość zabezpieczenia posiłku na czas transportu.
– Opakowania, które wykorzystują lokale gastronomiczne, umożliwiają wygodne pakowanie oraz transport żywności. Jest to istotne szczególnie wtedy, kiedy klienci decydują się na zamówienie jedzenia na wynos lub z dostawą do domu. Duża różnorodność pojemników oraz materiałów, z których się je wykonuje, pozwala na zapakowanie praktycznie każdego posiłku. Specjalne podziałki umożliwiają odseparowanie od siebie poszczególnych elementów dania. Jednak najważniejszą cechą opakowań jest skuteczne zabezpieczenie jedzenia przed utratą ciepła oraz walorów smakowych – podkreśla specjalista z GEMINI Sp. z o.o.
Czy wszystkie opakowania jednorazowe nadają się do użytku z żywnością?
Nie każde opakowanie może być wykorzystane do zapakowania jedzenia. Niezbędne jest spełnienie wielu norm, które pozwalają na bezpośredni kontakt tworzywa z żywnością. Niezależnie od zastosowanego do produkcji materiału, trzeba zadbać o zgodność z przepisami krajowymi, jak również tymi obowiązującymi w Unii Europejskiej. Surowce powinny wyróżniać się takimi parametrami, jak:
- wysoka szczelność,
- odporność na uszkodzenia mechaniczne,
- duża higieniczność,
- wytrzymałość na degradację mikrobiologiczną.
Kluczowe jest stosowanie opakowań, które chronią przed utratą walorów smakowych. Wykorzystywane do ich produkcji materiały nie mogą zanieczyszczać jedzenia. Oznacza to, że nie wchodzą w reakcję z żywnością. Bardzo ważne jest również, aby w przypadku opakowań z nadrukami, powierzchnia z logo czy sloganem firmy nie miała bezpośredniego kontaktu z pokarmem.
Dlaczego jakość opakowań jednorazowych ma znaczenie?
Opakowania jednorazowe, które wykonuje się z odpowiedniego rodzaju materiału posiadającego specjalne certyfikaty, nie tylko skutecznie zabezpieczają pakowany w nie pokarm. Ich najważniejszą cechą jest brak wpływu na walory smakowe potraw, co ma kluczowe znaczenie dla osoby, która je zamawia. Dzięki temu jedzenie pachnie i smakuje dokładnie tak samo, jak w lokalu, bez nieprzyjemnego posmaku np. plastiku czy styropianu – nawet jeżeli dostawca musi pokonać spory dystans, aby dostarczyć zamówienie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana