Artykuł sponsorowany

Jak opakowania chronią żywność przed utratą walorów smakowych?

Jak opakowania chronią żywność przed utratą walorów smakowych?

Opakowania chroniące żywność wykorzystywane są na szeroką skalę, zarówno przez lokale oferujące tak zwane fast foody, jak i przez inne placówki gastronomiczne. Ich głównym zadaniem jest zabezpieczenie posiłku w taki sposób, aby trafił do klienta w niezmienionej formie – ciepły i smaczny. Oznacza to, że pojemniki produkuje się z myślą o zapewnieniu najwyższej ochrony jedzeniu. Sprawdź najważniejsze informacje na ich temat.

Co wyróżnia opakowania jednorazowe na żywność?

Jednorazowe opakowania na żywność wykorzystywane są na szeroką skalę przez placówki gastronomiczne. Używają ich zarówno lokale z jedzeniem fast food, jak i ekskluzywne restauracje. Ich najważniejszą cechą jest niska cena, duża uniwersalność oraz możliwość zabezpieczenia posiłku na czas transportu.

Opakowania, które wykorzystują lokale gastronomiczne, umożliwiają wygodne pakowanie oraz transport żywności. Jest to istotne szczególnie wtedy, kiedy klienci decydują się na zamówienie jedzenia na wynos lub z dostawą do domu. Duża różnorodność pojemników oraz materiałów, z których się je wykonuje, pozwala na zapakowanie praktycznie każdego posiłku. Specjalne podziałki umożliwiają odseparowanie od siebie poszczególnych elementów dania. Jednak najważniejszą cechą opakowań jest skuteczne zabezpieczenie jedzenia przed utratą ciepła oraz walorów smakowych – podkreśla specjalista z GEMINI Sp. z o.o.

Czy wszystkie opakowania jednorazowe nadają się do użytku z żywnością?

Nie każde opakowanie może być wykorzystane do zapakowania jedzenia. Niezbędne jest spełnienie wielu norm, które pozwalają na bezpośredni kontakt tworzywa z żywnością. Niezależnie od zastosowanego do produkcji materiału, trzeba zadbać o zgodność z przepisami krajowymi, jak również tymi obowiązującymi w Unii Europejskiej. Surowce powinny wyróżniać się takimi parametrami, jak:

  • wysoka szczelność,
  • odporność na uszkodzenia mechaniczne,
  • duża higieniczność,
  • wytrzymałość na degradację mikrobiologiczną.

Kluczowe jest stosowanie opakowań, które chronią przed utratą walorów smakowych. Wykorzystywane do ich produkcji materiały nie mogą zanieczyszczać jedzenia. Oznacza to, że nie wchodzą w reakcję z żywnością. Bardzo ważne jest również, aby w przypadku opakowań z nadrukami, powierzchnia z logo czy sloganem firmy nie miała bezpośredniego kontaktu z pokarmem.

Dlaczego jakość opakowań jednorazowych ma znaczenie?

Opakowania jednorazowe, które wykonuje się z odpowiedniego rodzaju materiału posiadającego specjalne certyfikaty, nie tylko skutecznie zabezpieczają pakowany w nie pokarm. Ich najważniejszą cechą jest brak wpływu na walory smakowe potraw, co ma kluczowe znaczenie dla osoby, która je zamawia. Dzięki temu jedzenie pachnie i smakuje dokładnie tak samo, jak w lokalu, bez nieprzyjemnego posmaku np. plastiku czy styropianu – nawet jeżeli dostawca musi pokonać spory dystans, aby dostarczyć zamówienie.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.