Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?
Dbasz o świeżość produktów w lodówce i regularnie ją myjesz, a mimo to zapach pozostawia wiele do życzenia? Czasem drobiazg może sprawić, że efekt nie będzie nas zadowalał – krótka przerwa w dostawie prądu, niedokładne wyczyszczenie szczelin, „zagubione” produkty czy brak przetykania odpływu – to niektóre z powodów. Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki? Zaczynamy od dokładnego sprzątania.
Jak myć lodówkę?
Na początek wyciągamy wszystko z lodówki i odłączamy urządzenie od prądu. Półki najłatwiej umyć w wannie z ciepłą wodą i dodatkiem płynu do naczyń. Niech porządnie się wymoczą, potem płuczemy i wycieramy je do sucha. Wnętrze lodówki traktujemy podobnym roztworem. To jednak nie usuwa przykrego zapachu. Do tego celu najskuteczniejsze są proste domowe sposoby:– By dokładnie wyczyścić środek lodówki, pozbywając się także niepożądanego zapachu, wytrzyjmy wszystko papką składającą się z sody oczyszczonej z odrobiną wody – radzi Irena Zajdel z biura projektowania wnętrz Valent. – Na koniec nalewamy nieco octu na szmatkę bawełnianą i przecieramy, wieńcząc efekt. Zanim lodówka znowu będzie podłączona do prądu, wszystko w środku musi być gotowe – suche i poukładane.
Jak układać produkty w lodówce?
Zanim produkty znajdą się w lodówce, robimy przegląd. Wyrzucamy te, które nie nadają się do spożycia. Ustalamy układ – gdzie ma się znaleźć np. nabiał, gdzie warzywa itd. Warto porozumieć się z domownikami – jeśli będziemy wiedzieć, co gdzie jest, łatwiej będzie użytkować lodówkę, nic nie zaginie, a straty energetyczne będą mniejsze (lodówka nie powinna być długo otwarta). Warto wrócić do instrukcji obsługi. Producenci radzą tam, co gdzie przechowywać. Lodówka składa się ze stref, które nie są przypadkowe. Jeśli zamrażarka znajduje się na dole, to nabiał, który woli wyższe temperatury, umieszczamy na górze. To, co ma krótki termin przydatności – pośrodku. Na dole owoce i warzywa wymagające chłodzenia. Na ściance butelki i słoiki, np. z sałatkami czy sosami.Naturalne sposoby na przykry zapach z lodówki
Produkty, które mają intensywny zapach (kiełbasa, ryby itd.), zamykamy szczelnie w woreczkach lub plastikowych pudełkach. Jeśli na coś nie mamy ochoty i wiemy, że ta długo nie nadejdzie – pomyślmy, czy nie warto zamrozić tego produktu. Jeśli coś jest brudne, to warto przetrzeć wilgotną szmatką, a potem sucho. Wszystko układamy starannie. Nie radzimy stosować dostępnych w sklepach specyfików, które pochłaniają zapach. W większości to nic innego, jak produkty chemiczne, a przecież powinniśmy trzymać jedzenie z dala od takich środków. Dokładne sprzątanie plus domowe sposoby w zupełności wystarczą! Naturalne pochłaniacze zapachu, oprócz wspomnianej wyżej sody oczyszczonej, to kawa lub… koci żwirek rozsypane na talerzyku. By zapach był przyjemny, można do środka włożyć kawałek bawełnianego materiału, który skropimy ulubionym olejkiem zapachowym.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana