Jak przebiega proces suszenia grzybów?
Polacy pokochali suszone grzyby, głównie dzięki możliwości ich długiego przechowywania, a następnie przygotowywania z nich dokładnie takich samych dań, jak ze świeżych grzybów. W związku z tym z dobrodziejstw grzybów można korzystać nie tylko jesienią, a pyszne zupy grzybowe, sosy i inne dania mogą królować na stole przez cały rok. Wystarczy jedynie w odpowiedni sposób odparować wodę z grzybów, czyli je wysuszyć. Przed rozpoczęciem całego procesu, trzeba odpowiednio przygotować produkt do obróbki.
Zabiegi przed suszeniem
Po pierwsze dobór grzybów do wysuszenia jest niezwykle istotny. Muszą być świeżo zebrane oraz nie mogą posiadać oznak psucia, ani być robaczywe. Wielkość też nie jest bez znaczenia, ponieważ grzyby o małych rozmiarach nie będą się nadawać, gdyż efektem odparowywania wody jest ich skurczenie i znaczne zmniejszenie.
Ekspert z firmy zajmującej się produkcją suszonych grzybów dla gastronomii i sklepów Jampol mówi: Do suszenia nadają się niemal wszystkie grzyby jadalne – od borowików i podgrzybków po egzotyczne shiitake. Przed obróbką trzeba je dokładnie oczyścić z leśnych pozostałości, jak piasek, mech, czy igliwie, a następnie pokroić na mniejsze części.
Błędem jest mycie grzybów w wodzie przed suszeniem. Ciecz mogłaby wniknąć do ich wnętrza i przedłużyć cały proces. Ewentualnie można przetrzeć je wilgotną ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
Sposoby suszenia
Najbardziej efektywne jest suszenie grzybów przy pomocy specjalnych suszarek. W warunkach domowych można też wykorzystać piekarnik. Natomiast suszenie na słońcu to najstarszy sposób suszenia grzybów, ale dzisiaj stosowany raczej okazjonalnie i nie na większą skalę.
Suszenie w suszarce trwa kilka godzin. Rozłożone na kilku piętrach pokrojone grzyby suszą się dzięki ogrzanemu do 70 - 80°C powietrza, które wydobywa się z wentylatora. Nie powinno się suszyć grzybów w wyższej temperaturze, gdyż mogłoby to spowodować ich zaparzenie lub ugotowanie.
Proces suszenia w piekarniku może potrwać kilka, a nawet kilkanaście godzin. Wybierając tę metodę należy włączyć funkcję termoobiegu i pozostawić lekko uchylone drzwiczki piekarnika. Bez względu na to, którą metodą suszy się grzyby, należy pamiętać o ich regularnym odwracaniu. Zapewni to równomierne wysuszenie i lepszy efekt końcowy.
Przechowywanie
Wysuszone grzyby najlepiej przechowywać w hermetycznych opakowaniach, aby uchronić je przed wilgocią i nasiąknięciem innymi zapachami. Dobrze sprawdzą się też słoje, które uniemożliwią połamanie lub pokruszenia się grzybów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana