Artykuł sponsorowany

Jak przebiega proces suszenia grzybów?

Jak przebiega proces suszenia grzybów?

Polacy pokochali suszone grzyby, głównie dzięki możliwości ich długiego przechowywania, a następnie przygotowywania z nich dokładnie takich samych dań, jak ze świeżych grzybów. W związku z tym z dobrodziejstw grzybów można korzystać nie tylko jesienią, a pyszne zupy grzybowe, sosy i inne dania mogą królować na stole przez cały rok. Wystarczy jedynie w odpowiedni sposób odparować wodę z grzybów, czyli je wysuszyć. Przed rozpoczęciem całego procesu, trzeba odpowiednio przygotować produkt do obróbki.

Zabiegi przed suszeniem

Po pierwsze dobór grzybów do wysuszenia jest niezwykle istotny. Muszą być świeżo zebrane oraz nie mogą posiadać oznak psucia, ani być robaczywe. Wielkość też nie jest bez znaczenia, ponieważ grzyby o małych rozmiarach nie będą się nadawać, gdyż efektem odparowywania wody jest ich skurczenie i znaczne zmniejszenie.

Ekspert z firmy zajmującej się produkcją suszonych grzybów dla gastronomii i sklepów Jampol mówi: Do suszenia nadają się niemal wszystkie grzyby jadalne – od borowików i podgrzybków po egzotyczne shiitake. Przed obróbką trzeba je dokładnie oczyścić z leśnych pozostałości, jak piasek, mech, czy igliwie, a następnie pokroić na mniejsze części.

Błędem jest mycie grzybów w wodzie przed suszeniem. Ciecz mogłaby wniknąć do ich wnętrza i przedłużyć cały proces. Ewentualnie można przetrzeć je wilgotną ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Sposoby suszenia

Najbardziej efektywne jest suszenie grzybów przy pomocy specjalnych suszarek. W warunkach domowych można też wykorzystać piekarnik. Natomiast suszenie na słońcu to najstarszy sposób suszenia grzybów, ale dzisiaj stosowany raczej okazjonalnie i nie na większą skalę.

Suszenie w suszarce trwa kilka godzin. Rozłożone na kilku piętrach pokrojone grzyby suszą się dzięki ogrzanemu do 70 - 80°C powietrza, które wydobywa się z wentylatora. Nie powinno się suszyć grzybów w wyższej temperaturze, gdyż mogłoby to spowodować ich zaparzenie lub ugotowanie.

Proces suszenia w piekarniku może potrwać kilka, a nawet kilkanaście godzin. Wybierając tę metodę należy włączyć funkcję termoobiegu i pozostawić lekko uchylone drzwiczki piekarnika. Bez względu na to, którą metodą suszy się grzyby, należy pamiętać o ich regularnym odwracaniu. Zapewni to równomierne wysuszenie i lepszy efekt końcowy.

Przechowywanie

Wysuszone grzyby najlepiej przechowywać w hermetycznych opakowaniach, aby uchronić je przed wilgocią i nasiąknięciem innymi zapachami. Dobrze sprawdzą się też słoje, które uniemożliwią połamanie lub pokruszenia się grzybów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.