Jak uniknąć błędów w projektowaniu kuchni?
Projektowanie wymarzonej kuchni w swoim nowym mieszkaniu wielu osobom sprawia bardzo dużo przyjemności. Daje nam bowiem możliwość dowolnego rozmieszczenia wszystkich urządzeń kuchennych, szafek i blatów oraz zoptymalizowania wszystkich wykonywanych prac kuchennych. Niestety w wielu przypadkach, jeśli samemu staramy się zaprojektować swoją kuchnie, nie udaje nam się uniknąć wielu podstawowych błędów.
Najczęstsze błędy w projektowaniu kuchni
Przystępując do projektowania zabudowy kuchennej powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, żeby była ona ergonomiczna, tzn. żeby zachować właściwe odstępu pomiędzy wszystkimi najważniejszymi elementami. Zbyt duży dystans np. pomiędzy zmywarką a szafkami, lub pomiędzy piekarnikiem a lodówką w poważny sposób może nam utrudnić wykonywanie prac kuchennych. Innym często popełnianym błędem jest zapewnianie sobie zbyt małej ilości blatów. Skutkiem tego ciężko jest nam przygotowywać potrawy i bardzo szybko dochodzi do „zagracenia” całej kuchni. Oba te błędy decydują o braku wygody korzystania z kuchni, a przecież jej funkcjonalność jest najważniejsza.5 stref w kuchni
We właściwym rozplanowaniu wszystkich najważniejszych elementów wyposażenia naszej nowej kuchni pomoże nam podzielenie jej na 5 stref - zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania posiłków i gotowania.Jak tłumaczy nasz rozmówca, architekt wnętrz z firmy Kulenty, która specjalizuje się w projektowaniu zabudowy kuchennej i wykonywaniu mebli na wymiar: Podzielenie kuchni na odpowiednie strefy zdecydowanie ułatwia wykonywanie wszystkich prac. Strefy te powinny występować w określonej kolejności, zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara. Dzięki temu np. przygotowując posiłki będziemy mieć w bliskiej odległości dostęp do gotujących się dań oraz do zmywarki, aby pochować wszystkie pobrudzone naczynia. Bardzo ważne jest zapewnienie sobie również tzw. trójkąta roboczego, czyli znajdujących się blisko siebie kuchenki, lodówki i zlewu. Oczywiście ma to szczególne znaczenie w dużych kuchniach, w małych, gdzie odległości i tak nie są zbyt wielkie, musimy jednak także zwracać na to uwagę, żeby nie utrudnić sobie życia.
Planowanie poziome
Zapewnienie sobie w kuchni wystarczającej ilości przestrzeni do przechowywania jest kolejnym bardzo ważnym elementem. Musimy jednak przy tym dokładnie rozplanować, co gdzie będzie się znajdowało, i w taki sposób wybrać odpowiednie szafki. Pamiętajmy, żeby wysoko lub bardzo nisko przechowywać tylko te rzeczy, z których rzadko korzystamy, natomiast wszelkiego rodzaju urządzenia typu mini AGD oraz produkty spożywcze były na wysokości, na której każdy z domowników bez problemu po nie sięgnie.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana