Jak wybrać najlepsze czyściwa do restauracji?
Gastronomia to branża, w której czystość jest niezwykle ważna. Higiena przygotowywania posiłków oraz podawania ich jest podstawowym warunkiem sukcesu w prowadzeniu restauracji, a także dopuszczenia jej do działania. Aby utrzymanie czystości przychodziło łatwo, warto dobrze się zastanowić nad wyborem chemii oraz czyściwa. Czym powinno wyróżniać się dobre czyściwo do restauracji?
Czym jest i skąd się bierze czyściwo?
Czyściwo jest używane w zakładach przemysłowych, hotelarstwie i gastronomii do usuwania zabrudzeń, o które w tych branżach nietrudno. Obecnie czyściwem nazywamy zarówno ścierki i szmaty z tkanin, jak i ręczniki papierowe o tej samej funkcji. O to, skąd bierze się czyściwo, zapytaliśmy producenta profesjonalnych artykułów higienicznych Aseo Paper.Czyściwo materiałowe pochodzi z recyklingu odzieży – powiedział nasz rozmówca. – Najwyżej ceniona jest biała bawełna pozbawiona dodatkowych elementów: guzików, cekinów, nadruków. Inne tkaniny nie nadają się tak dobrze do czyszczenia, bo nie wchłaniają wilgoci tak, jak bawełna. Jeśli chodzi o czyściwo papierowe, może ono być wytwarzane z celulozy albo mieszanki celulozy i makulatury.Czyściwo bawełniane i z innych tkanin jest jednym ze sposobów na ponowne wykorzystanie materiałów odnawialnych, podobnie jak czyściwo papierowe powstające częściowo z makulatury. Czym różnią się od siebie poszczególne typy czyściw i który z nich najlepiej sprawdzi się w restauracji?
Czyściwo najlepsze dla restauracji
Czyściwo do restauracji musi radzić sobie z zabrudzeniami powstającymi podczas przyrządzania i jedzenia posiłków. Często są to trudne do usunięcia tłuszcze, sosy, lepkie plamy po słodkich napojach, rozlane płyny. Czyściwo musi więc doskonale chłonąć wilgoć, a także nie rozpadać się pod jej wpływem i wykazywać odporność na rozerwanie. Z uwagi na poziom higieny wymagany w restauracjach dobrym pomysłem jest czyściwo jednorazowe, które od razu po wykorzystaniu ląduje w koszu. Pozwala to uniknąć sytuacji, w której sprzątamy np. nie do końca czystą ścierką, rozprzestrzeniając niewidoczne gołym okiem zabrudzenia. Dlatego w restauracjach dobrym wyborem wydaje się czyściwo papierowe. Spośród czyściw papierowych najwyższą jakością odznacza się to wykonane w całości z celulozy. Jest trwałe, trudno je rozerwać, a jednocześnie doskonale chłonie wodę, ale rozmięka powoli. Zaletą papierowego czyściwa do restauracji jest także jego forma – duże rolki ułatwiają przechowywanie znacznych ilości materiału, a podajniki ułatwiają korzystanie z niego na co dzień.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana