Jak wybrać odpowiednią formę do pieczenia dla swoich potrzeb?
Sukces Twoich wypieków to nie tylko dobry przepis i jakościowe składniki. To także dobra forma do pieczenia, która sprawia, że ciepło jest rozprowadzane równomierne, a z piekarnika wyciągasz dobrze wyrośnięte ciasto. Jeśli martwią Cię kolejne zakalce, przyjrzyj się naczyniom, które wybierasz do przyrządzania dań słodkich i wytrawnych. Oto kilka wskazówek ułatwiających dobranie formy do rodzaju wypieków oraz osobistych preferencji.
Wypieki słodkie czy słone?
Niektórzy stosują te same foremki do pieczenia dań wytrawnych, co deserów, jednak zazwyczaj lepiej jest je rozdzielić. Dlaczego? Choćby dlatego, żeby uniknąć problemu z przenikaniem się zapachów. Poza tym możesz mieć inne oczekiwania względem pojemności, a nawet kształtu potraw. Przykładem są torty przygotowywane w okrągłych tortownicach, ale w tej samej formie nie zrobisz już wytrawnej zapiekanki.
Zatem idealna forma do pieczenia powinna być dopasowana do charakteru dania, jak również jego rozmiaru czy sposobu, w jaki chcesz je zaserwować. Do dań obiadowych świetnie sprawdzają się naczynia żaroodporne szklane z pokrywkami lub naczynia ceramiczne.
Podział foremek ze względu na kształt
Foremki do pieczenia występują w wielu kształtach i rozmiarach do wyboru. Najpopularniejsze są formy kwadratowe, prostokątne oraz okrągłe. Na które się zdecydować?
Tutaj sporo zależy od Twoich osobistych preferencji, ale tez rodzaju dań, jakie będziesz piec. Np. torty zazwyczaj są okrągłe, tak samo jak tarty, keksy przybierają prostokątne kształty, a inne ciasta – jabłeczniki, miodowniki można przyrządzić w każdej foremce.
Warto zastanowić się, jakie rodzaje wypieków zamierzasz przyrządzać z wykorzystaniem foremek. Jeżeli chodzi o ciasta, to tutaj wybór jest bardzo bogaty. W sprzedaży znajdziesz foremki dedykowane konkretnym deserom:
muffinkom – są to charakterystyczne blaszki z wgłębieniami, do których można odmierzyć równe porcje ciasta, aby uzyskać powtarzalne wypieki w takim samym rozmiarze i kształcie,
keksom – prostokątne foremki są doskonałe do pieczenia keksów, choć równie dobrze poradzą sobie z wypiekiem chleba, a nawet pasztetu,
tortom – charakterystyczne okrągłe foremki z demontowanymi spodami lub same ranty, nadające kształt biszkoptom przekładanym kremem to must have w kuchni każdego ambitnego cukiernika,
tartom – do przyrządzenia idealnej tarty potrzebujesz okrągłej blaszki z niskimi rantami. Pozwala ona uzyskać dobrze wypieczony spód, na który można wyłożyć krem i udekorować go owocami. Forma do pieczenia tarty świetnie nada się również do podobnego dania, tylko w wersji wytrawnej.
Jednorazowe czy wielokrotnego użytku?
Wreszcie podział foremek ze względu na to, czy będą użytkowane tylko jeden raz, czy nadadzą się do wielokrotnego pieczenia. Zakup pierwszych oznacza mniejszy wydatek jednorazowy. Okazują się świetny wyborem, gdy zależy Ci na przyrządzeniu monoporcji, czyli pojedynczych ciastek czy tartaletek, które można wziąć w dłoń bez ryzyka ubrudzenia się.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana