Jak wybrać panele podłogowe do kuchni?
Kuchnia to pomieszczenie, w którym panują szczególne warunki. Wilgoć oraz wysoka temperatura to czynniki oddziałujące na meble, ściany i podłogi, a właściwie materiały, z których są wykonane. Dlatego podczas wyboru podłogi warto rozważyć wady i zalety każdego z materiałów. Z pewnością warte uwagi są panele podłogowe do kuchni. Nie tylko jest to praktyczne rozwiązanie, ale i niezwykle atrakcyjne wizualnie. Jak zatem je wybrać?
Co warto wiedzieć o klasie ścieralności?
Kuchnia w większości domów to pomieszczenie intensywnie użytkowane. Z tego powodu kupując panele podłogowe kuchenne, warto zwrócić uwagę na ich klasę ścieralności. Mówi trwałości paneli i odporności na uszkodzenia mechaniczne, jak zarysowania powstające na skutek przesuwania krzeseł. Im wyższa klasa ścieralności, tym odporność paneli podłogowych będzie większa. W Polsce dostępne są klasy ścieralności od AC1 do AC6.
Decydując się na białe panele podłogowe do kuchni oraz te ciemniejsze, warto wybrać klasę ścieralności minimum AC4. Cechuje je stosunkowo dobra odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz cena adekwatna do jakości. Jeśli kuchnia w naszym domu jest intensywnie użytkowana, warto rozważyć wyższe klasy ścieralności paneli, aby były atrakcyjne wizualnie przez długi czas. Szeroki wybór paneli podłogowych znajdziemy między innymi w ofercie firmy LAMCOO zajmującej się ich sprzedażą oraz montażem.
Jakie panele są odpowiednie do kuchni?
W kuchni wilgoci nie brakuje. Dlatego panele podłogowe wybierane do tego pomieszczenia powinny być wodoodporne. Takie cechy posiadają panele winylowe. Są całkowicie wodoszczelne i proste w montażu. Ponadto dostępne w wielu różnorodnych wzorach i kolorach. Można wybierać spośród imitacji drewna naturalnego, czy kamienia, a także wzorów 3D. Dodatkowo panele winylowe mogą być stosowane w przypadku ogrzewania podłogowego. Warto również podkreślić, że panele podłogowe przeznaczone do kuchni cechuje wysoka odporność na ścieranie. Poza panelami winylowymi w kuchni sprawdzą się również modele laminowane, które cechuje duża odporność na wilgoć.
Zalety paneli podłogowych w kuchni
Poza szerokim wyborem kolorów oraz wzorów istotną zaletą paneli podłogowych przeznaczonych do kuchni jest ich łatwość w utrzymaniu czystości. Aby utrzymać higienę paneli wystarczy myć je przy pomocy mopa oraz delikatnego środka myjącego. Nie jest konieczna konserwacja, ani specjalne zabiegi pielęgnacyjne. Do innych zalet paneli podłogowych zaliczyć można korzystną cenę w stosunku do jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana