Jak zaimpregnować blat kuchenny?
Drewniany blat kuchenny warto zaimpregnować po to, aby przedłużyć jego żywotność i zwiększyć wytrzymałość na czynniki mechaniczne, chemiczne oraz biologiczne. W każdej kuchni używa się bowiem gorących naczyń, ostrych noży oraz przypraw i odbarwiających płynów. Naturalne drewno ma piękny wygląd, warto jednak zabezpieczyć je w sprawdzony i skuteczny sposób. Jakich metod użyć najlepiej?
Olej jako naturalny impregnat blatów kuchennych
Nakładanie warstwy oleju na drewno jest powszechną metodą na impregnację blatu kuchennego oraz innego rodzaju umeblowania. Specyfik wnika głęboko w strukturę drewna i tworzy ochronną warstwę na nowych oraz używanych i nieco zniszczonych meblach. Kluczem do sukcesu tego rodzaju renowacji jest użycie odpowiedniego środka oraz sprawdzonej metody. Jak to wygląda w praktyce?
Na początku tego procesu zaleca się nałożenie warstwy oleju w mało widocznym miejscu i obserwację efektu. Po ocenie uzyskanych rezultatów można przystąpić do dalszych działań. Olej nakłada się za pomocą pędzla, lecz powierzchnia drewna powinna być uprzednio oczyszczona i wygładzona papierem ściernym.
Po nałożeniu warstwy preparatu należy odczekać około 30 minut i oczyścić blat przy pomocy miękkiej oraz bawełnianej ściereczki. Wypolerowany mebel można użytkować po około 24h. Jednak w przypadku wysokiej chłonności rodzaju drewna, warto nałożyć kolejną warstwę i odczekać kolejne 24h – chroniąc blat przed kontaktem z wodą.
– Do pielęgnacji tak zabezpieczonego mebla używa się ściereczki i profesjonalnego mydła. Warto pamiętać, że olejowane drewno nie powinno być w późniejszym czasie lakierowane – informuje pracownik sklepu Petrus Serwis z Niepołomic.
Lakierowanie blatu kuchennego
Impregnacja blatu kuchennego lakierem także jest popularna i skuteczna. Przed rozpoczęciem tego działania należy mebel oczyścić przy pomocy papieru ściernego, a kiedy powierzchnia jest już gotowa – po prostu nałożyć równomierną warstwę preparatu. Lakier, w odróżnieniu od oleju, nie wnika w strukturę drewna, a jedynie tworzy na jej powierzchni powłokę zabezpieczającą przed uszkodzeniami, zarysowaniami oraz płynami, które mogą zniszczyć naturalną strukturę blatu.
Jeśli chcesz osiągnąć jeszcze lepszy efekt, warto po pewnym czasie nałożyć kolejną warstwę lakieru. Ciekawym i często stosowanym rozwiązaniem jest lakierowanie blatu kuchennego, który uprzednio został pomalowany lub zabejcowany. Struktura drewna pokryta tym specyfikiem jest wtedy o wiele bardziej solidna i chroniona przed zadrapaniami.
Wybierając metodę zabezpieczenia blatu, warto przemyśleć czy mebel ma mieć większą wytrzymałość, czy też prezentować się w bardziej naturalny sposób.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana