Jak zarządzać tłuszczami w gastronomii?
W restauracjach, bistro i barach eksploatacja tłuszczów jest bardzo duża. Każdego dnia we wszystkich lokalach gastronomicznych zużywa się kilkadziesiąt, a nawet więcej litrów tłuszczu. Gdy zostanie zużyty, trzeba się go jakoś pozbyć. Nowoczesnym sposobem na radzenie sobie z takim problemem jest utylizacja i recykling tłuszczów. W Polsce niewiele firm zajmuje się taką działalnością, więc warto zapoznać się z ofertą rekomendowanych usługodawców.
Dla ochrony środowiska
Dziś sporo mówi się o ochronie środowiska, ekologicznym stylu życia oraz o filozofii less waste i zero waste. Dąży się więc do tego, by marnować jak najmniej surowców.
Szczególnie „zagrożone” pod względem nieefektywnego wykorzystywania produktów są lokale gastronomiczne. W takich miejscach każdego dnia zatrzymuje się wielu klientów, którzy konsumują oferowane dobra.
Oczywiście efektem ubocznym tych aktywności jest szybkie zużywanie się surowców spożywczych. Nie trzeba się ich pozbywać na zawsze. Można oddać je do firmy specjalizującej się w ponownym przetwarzaniu. Takim przedsiębiorstwem jest na przykład Euro Eko Polska – podmiot specjalizujący się w odbiorze i recyklingu odpadów tłuszczowych. Rocznie firma odbiera ich aż 13000 ton w punktach w całej Polsce.
Jak to się odbywa?
Usługa powstała z myślą o jak największej wygodzie pracowników i kadry zarządzającej sektora gastronomicznego. Najpierw należy podpisać umowę na odbiór zużytego tłuszczu. W umowie zawarte są wszystkie warunki współpracy.
Uwzględnia się m.in. liczbę i wielkość pojemników na olej do utylizacji. Będą one dostarczane bezpośrednio do lokalu gastronomicznego, a następnie – po napełnieniu – zostaną zabrane w specjalistycznych pojazdach, które wyposażono m.in. w niezbędne sorbenty do usuwania niekontrolowanych rozlewów oleju. W nowoczesnym zakładzie odbywa się proces recyklingu. Na terenie przedsiębiorstwa zajmującego się utylizacją znajduje się m.in. specjalistyczna myjnia tunelowa, przeznaczona do dezynfekowania i mycia pojemników na olej.
Czy to jest legalne?
Coraz bardziej rygorystyczne przepisy związane z ekologicznym gospodarowaniem odpadami produkcyjnymi i spożywczymi wymuszają na przedsiębiorcach podejmowanie zdecydowanych działań.
Niestety wciąż jeszcze niewiele firm w Polsce zajmuje się recyklingiem tłuszczy. Euro-Eko-Polska to jedna z pierwszych firm w naszym kraju, która uzyskała zezwolenie na ostateczny recykling odpadów tłuszczowych. Usługi tego przedsiębiorstwa są więc legalne i świadczone są z najwyższą dbałością.
Karta Przekazania Odpadu, jako podstawowe poświadczenie ewidencji odpadów, jest przekazywana kontrahentom, którzy następnie mogą ją przedłożyć służbom środowiskowym i sanepidowi.
Zalety oddawania tłuszczu do recyklingu
Decydując się na zawarcie umowy z profesjonalną firmą przetwarzającą odpady tłuszczowe, zyskujesz podwójnie. Po pierwsze, nie musisz martwić się o to, co zrobić z zużytym olejem. Po drugie, przyczyniasz się do ochrony środowiska.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana