Jak zorganizować trójkąt roboczy w kuchni?
Dobrze zorganizowana kuchnia jest funkcjonalna, a poruszanie się w niej – wygodne. Odpowiednie rozplanowanie wszystkich stref aktywności oraz elementów wyposażenia wnętrza przekłada się także na oszczędność czasu i ułatwia współdzielenie kuchni z innymi domownikami. Podstawą dobrej organizacji tego pomieszczenia jest trójkąt roboczy, który zorganizować można w każdej kuchni. Dlaczego warto się tym zainteresować i jak to zrobić?
Trójkąt roboczy – co warto o nim wiedzieć?
Coraz więcej osób poświęca uwagę temu, aby przestrzeń, w której mieszkają, była jak najbardziej użyteczna, funkcjonalna i przyjazna w codziennym życiu. Odpowiednie rozplanowanie znajdujących się w poszczególnych pomieszczeniach przedmiotów, mebli i innych elementów wystroju niesie szereg korzyści. Szczególne znaczenie ma to w przypadku kuchni, gdzie w ostatnich latach stosuje się regułę znaną jako tzw. trójkąt roboczy. Planując urządzanie tego pomieszczenia w nowym mieszkaniu lub szykując się do remontu, warto wziąć pod uwagę tę kwestię. Korzyści, jakie ona niesie, odczuwalne są na lata.
Trójkąt roboczy w kuchni zakłada, że najważniejsze elementy, takie jak lodówka, zlewozmywak, piekarnik i płyta grzewcza, umieszczone są w układzie przypominającym wspomnianą trójramienną figurę geometryczną. Odległości między nimi nie powinny być przy tym większe niż ok. 120 cm. Takie ustawienie podstawowych sprzętów AGD pozwala w łatwy sposób wydzielić strefę zapasów, gotowania i zmywania, ułatwiając przemieszczanie się pomiędzy nimi.
Taki sposób aranżacji przestrzeni w kuchni pozwala w znacznym stopniu poprawić codzienny komfort korzystania z podstawowych elementów wyposażenia przy np. przygotowaniu posiłków, nie tracąc czasu na krążenie po pomieszczeniu w poszukiwaniu potrzebnych narzędzi i produktów.
Kiedy warto urządzać kuchnię według trójkąta roboczego?
Trójkąt roboczy w kuchni ma szczególne znaczenie w przypadku, gdy dzielimy dom lub mieszkanie z innymi domownikami. Przemyślane projekty kuchni z uwzględnieniem opisywanej zasady pozwalają optymalnie korzystać z przestrzeni szczególnie wtedy, gdy znajduje się w niej więcej niż jedna osoba. Zachowanie takiego układu jest ważne zarówno w przypadku dużych kuchni, gdzie przez brak wydzielonego trójkąta roboczego poruszanie się mogłoby być dość chaotyczne, jak i w przypadku nieustawnych kuchni o niewielkim metrażu, gdzie trójkąt roboczy może pomóc wydzielić strefy przygotowywania posiłków i poprawić ergonomię wnętrza.
Choć szybkie i wygodne przyrządzenie posiłku w mądrze rozplanowanej kuchni może przynieść z pozoru niewielkie oszczędności czasu każdego dnia, to w dłuższej perspektywie mogą to już być wyraźne, trudne do zbagatelizowania korzyści w zarządzaniu czasem, co jest istotne zwłaszcza wtedy, gdy mamy napięty rozkład dnia i zdarza nam się działać w pośpiechu.
Warto zatem zapewnić sobie możliwość wygodnego korzystania z kuchni. Planując aranżację tego wnętrza, skorzystajmy ze wsparcia profesjonalistów. Pomóc może tu np. pracownia architektoniczna w Warszawie Hardej Projektowanie Wnętrz, która zajmie się przygotowaniem kompleksowych projektów wykończenia zarówno pojedynczych pomieszczeń, jak i całego domu lub mieszkania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana