Jak zrobić lody? Przepis
Lody są doskonałym rozwiązaniem na upalne dni. Szczególnie jeśli jest to słodka, mleczna masa z dodatkami czekolady, owoców lub orzechów. Lody nie tylko schładzają organizm, ale także świetnie smakują, ciesząc kubki smakowe. Można podać je jako deser po obiedzie lub jako poczęstunek dla gości. Wbrew pozorom zrobienie domowych lodów nie jest skomplikowane. Do wykonania niektórych przepisów niezbędne jest użycie specjalnej maszyny do lodów. Istnieje jednak wiele receptur, dzięki którym możemy zrobić domowe lody bez specjalnego sprzętu. Przyrządzenie ich z najlepszych produktów sprawi, że będą o wiele lepsze, niż gotowe lody kupione w sklepie. Jak zrobić domowe lody?
Domowe lody śmietankowe
Podstawa udanych lodów to dobrze przygotowana masa. Zarówno mleko jak i śmietanka do naszych lodów, powinny zostać wyjęte z lodówki od razu przed rozpoczęciem robienia lodów. Połowę śmietanki należy przelać do rondelka i dodać cukier, a następnie podgrzewać na małym ogniu. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru, trzeba przelać gotową masę do pojemnika, w którym chcemy mrozić lody.
Do powstałej masy dodajemy resztę śmietanki i mleko, a następnie wszystko mieszamy. Pojemnik z przygotowaną masą wkładamy do zamrażalki na 30 minut. Po upływie tego czasu należy wyjąć pojemnik i zblendować masę. Przez kolejne 3 lub 4 godziny powinno się powtarzać schemat z mrożeniem i blendowaniem tak, aby śmietankowa masa całkowicie się schłodziła.
Owocowy sorbet
Owocowe sorbety są idealne podczas upalnych dni, ponieważ chłodzą i orzeźwiają, a przy tym mogą być wykonane z niemal każdych owoców. Oprócz tego, sorbety owocowe są bardzo proste w przygotowaniu. Podstawowe składniki każdego sorbetu to woda, cukier, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz owoce.
Jak mówi jeden z pracowników firmy MK KOMI: Sorbety cieszą się latem największą popularnością, ze względu na to, iż doskonale orzeźwiają organizm. Dzięki temu, że są proste w przygotowaniu, do ich przyrządzenia można użyć różnych rodzajów owoców. W ten sposób każdy znajdzie swój ulubiony smak. Sorbety można jak najbardziej wykonać w domu, bez maszyny. Wystarczy tylko zmrozić składniki, a następnie miksować je co 30 minut.
Wegańskie lody domowe
Jeżeli z jakichś powodów nie spożywamy produktów zwierzęcych, wcale nie musimy rezygnować z domowych lodów. Przepisy na wegańskie lody domowe stają się coraz bardziej popularne. Podstawowymi składnikami takich lodów są mleko kokosowe, słodki syrop oraz ulubione owoce. Aby je przygotować, należy wymieszać mleko z syropem i zalać nim owoce przygotowane w pojemniku do zamrożenia. Po około 3 godzinach lody będą już gotowe do spożycia.
Zrobienie prawdziwych, domowych lodów jest możliwe nawet dla osób, które na co dzień nie spędzają wiele czasu w kuchni. Każdy z łatwością może znaleźć przepis, do którego nie będzie potrzebny żaden specjalny sprzęt, a także trudnodostępne składniki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana