Jakich środków czystości używać w komercyjnej kuchni?

Kuchnia w każdym lokalu gastronomicznym powinna być utrzymana w doskonałej czystości – zaniedbania w tym zakresie prowadzą nie tylko do znacznego obniżenia standardu oraz utracie renomy, ale mogą również stać się przyczyną bardzo poważnych konsekwencji prawnych. Dbanie o czystość w komercyjnej kuchni nie jest jednak zadaniem prostym i łatwym. Przede wszystkim należy korzystać z odpowiednich produktów.
Jakie środki czystości sprawdzą się w gastronomii?
Kuchnia w lokalu restauracyjnym jest używana z dużo większą intensywnością, niż zwykła kuchnia w prywatnym domostwie - pracuje w nich więcej osób, jedzenie przygotowywane jest cały czas, więcej używa się produktów takich jak tłuszcze. Siłą rzeczy powstaje w nich więc więcej zabrudzeń, z którymi należy radzić sobie z możliwie najwyższą skutecznością, bez poświęcania na to zbyt dużo czasu. Z tego powodu środki czystości dla gastronomii muszą mieć lepszy, silniejszy skład, niż produkty przeznaczone do użytku domowego. Szeroki wybór takich produktów znajdziemy między innymi w ofercie firmy Linea Trade. Mają one zazwyczaj formę koncentratów, które należy rozcieńczyć w dużej ilości wody – im większe stężenie finalnego roztworu, tym silniejsze są jego właściwości czyszczące. Przykładem profesjonalnych środków czystości przeznaczonych dla gastronomii są:
- Proline Gastronomy przeznaczony do czyszczenia powierzchni z silnych zanieczyszczeń olejowo-tłuszczowych i białkowych,
- Adeks – płyn do ręcznego mycia naczyń.
Ich istotną zaletą jest to, że sprzedawane są w dużych, kilkulitrowych opakowaniach – dzięki temu ich zakup jest dużo bardziej opłacalny, niż zaopatrywanie się w produkty przeznaczone do użytku domowego.
Nie tylko płyny
Same środki czystości to za mało, by kuchnia w lokalu gastronomicznym była utrzymana w odpowiednim stanie. Niekiedy umycie jakiejś powierzchni płynem jest niemożliwe, konieczne jest szybkie pozbycie się niewielkich ilości zanieczyszczeń, np. z blatu kuchennego stołu. W takich sytuacjach niezastąpionym rozwiązaniem są czyściwa. Je również znajdziemy w ofercie firmy Linea Trade. Z pozoru podobne do zwykłych ręczników jednorazowych, są od nich dużo bardziej odporne na rozerwanie, a jednocześnie znacznie bardziej chłonne. Te właściwości wynikają z faktu, że do ich produkcji zazwyczaj używa się nie celulozy, lecz bawełny lub innych tkanin. Doskonale nadają się do szybkiego usuwania mokrych i tłustych plam z różnego rodzaju powierzchni, mogą być również używane przez personel kuchenny do osuszania rąk.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Serwis i naprawa Termomix- NaprawaPro
Artykuły gospodarstwa domowego - naprawa woj. mazowieckie03-477 Warszawa, Szymanowskiego 8 lok. 80
-
Perfekt Anna Parol
Posadzki, parkiety, wykładziny woj. mazowieckie96-314 Baranów, Armii Krajowej 37