Jakie czynniki wpływają na ergonomiczność kuchni?
Kuchnia to pomieszczenie, w którym spędza się z reguły dużo czasu. Nawet osoby niebędące fanami gotowania korzystają z niej do przygotowywania prostych potraw i napojów. Z tego względu bardzo ważna jest ergonomia tego pomieszczenia, czyli zaprojektowanie go w taki sposób, aby gotowanie w nim było łatwe i wygodne. Jak o to zadbać? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.
Wszystko na swoim miejscu – organizacja kuchni
Aby korzystanie z kuchni było komfortowe, konieczne jest umiejętne zaprojektowanie tego pomieszczenia. Warto na przykład podzielić je na segmenty, z których każdy będzie miał przypisaną konkretną rolę. Wygospodarowanie przestrzeni na przygotowywanie posiłków, mycie naczyń oraz przechowywanie zapasów znacznie ułatwi sprawę.
Kluczowe znaczenie w ergonomicznej kuchni ma także tak zwany trójkąt roboczy. Mianem tym określa się rozmieszczenie kuchenki, lodówki i zlewu w taki sposób, aby korzystanie z nich było jak najwygodniejsze. Zwykle najlepszą opcją jest uzyskanie kształtu wspomnianego trójkąta. Podczas wydzielania stref bardzo dużą rolę odgrywa wybór mebli i urządzeń, jednak równie ważne jest świadome rozmieszczenie wyposażenia, czyli między innymi naczyń, sztućców oraz produktów spożywczych. Poszczególne elementy można segregować na przykład pod kątem częstotliwości ich użytkowania, tak aby mieć łatwy dostęp do najpotrzebniejszych z nich, a jednocześnie zachować porządek wśród tych, z których korzysta się rzadziej.
Jakie meble do kuchni wybrać?
W celu zaprojektowania ergonomicznej kuchni należy zwracać uwagę nie tylko na układ mebli, ale również na ich charakterystykę. Znaczenie mają między innymi wymiary blatów. Warto też świadomie wybrać materiał, z którego zostaną one wykonane – najlepiej, aby był wytrzymały, odporny na zniszczenia (spowodowane uszkodzeniami mechanicznymi, zabrudzeniami i wysokimi temperaturami) oraz łatwy w czyszczeniu. Należy zainwestować w takie meble, które zapewnią wystarczająco dużo przestrzeni zarówno pod względem przechowywania żywności, jak i przygotowywania posiłków.
Kuchnia może być zaprojektowana przez specjalistów, którzy wiedzą, jakimi regułami kierować się podczas rozmieszczania poszczególnych elementów. Przykład stanowi firma Meble-Verden. Na ergonomię kuchni mogą wpływać również szczegóły, takie jak rodzaj uchwytów szafek czy wysokość półek. Warto skorzystać z usług specjalistów, tak aby nie zapomnieć o żadnym istotnym aspekcie, a w ten sposób uzyskać pomieszczenie, z którego będzie można komfortowo korzystać przez lata.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana