Jakie noże wybrać do kuchni?
Wśród podstawowych elementów wyposażeniu domowej kuchni konieczne muszą znaleźć się ostre noże. Nie jeden, nie dwa, ale też nie kilkanaście. Ich liczbę trzeba dobrać do własnych potrzeb, preferencji i umiejętności, jednak możemy wskazać kilka podstawowych rodzajów, które najlepiej sprawdzają się podczas codziennego robienia posiłków dla siebie i rodziny czy w trakcie przygotowywania większego spotkania towarzyskiego.
Różnych rodzajów noży służących do przygotowywania posiłków jest przynajmniej kilkadziesiąt. Specjalizacja w tej dziedzinie poszła tak daleko, że można zaopatrzyć się w ostrza służące w zasadzie tylko do otwierania muszli z ostrygami, krojenia sushi czy obierania cytrusów. Stworzenie tak licznej kolekcji może być imponujące dla oka, ale z pewnością większość z tych akcesoriów byłaby używana tylko sporadycznie.
Przeczytaj również: Jakie firany najlepiej sprawdzą się w kuchni?
– Zawodowi mistrzowie kuchni często zaopatrują się w ostrza, których kształty i przeznaczenie może zadziwiać, ale decydują o tym ich specjalizacje i wymagania kuchni z różnych rejonów świata
– mówi doradca ze sklepu internetowego Porcelana24.pl, w którym można zaopatrzyć się w artykuły wyposażenia kuchni i salonu.
– W gospodarstwie domowym, nawet jeśli dużo się w nim gotuje lub gospodarz lubi zajmować się sztuką kulinarną, wystarczy zestaw kilku podstawowych rodzajów noży. Muszą jednak być one tak dobrane, by można nimi było sprawnie wykonywać najważniejsze czynności związane z przyrządzaniem potraw.
Podstawowe rodzaje noży do kuchni domowej
Używane na co dzień noże w kuchni powinny znajdować się w jednym miejscu i koniecznie muszą zawsze być pod ręką. Najczęściej są one umieszczane w szufladzie, która jest częścią zabudowy lub szafy kuchennej. Coraz częściej jednak w domach spotyka się jednak rozwiązania podpatrzone w restauracjach, które stosują listwy magnetyczne albo specjalne stojaki na noże. Do podstawowych domowych prac kuchennych wystarczy kilka podstawowych modeli.
Przeczytaj również: Czym powinny się wyróżniać meble kuchenne?
Nóż szefa kuchni – to podstawowe ostrze w zestawie kuchennym, nóż uniwersalny. Nadaje się do krojenia mięsa, ryb, owoców i warzyw. Ma długie ostrze o długości 20-25 cm, które jest szerokie przy trzonku i zwęża się ku końcowi.
Nóż do chleba – ma długie, ząbkowane ostrze, które sprawdza się podczas krojenia chleba i bułek. Dzięki ząbkom nóż dobrze tnie zarówno spieczoną skórkę, jak i miękkie wnętrze pieczywa.
Nóż do trybowania, czyli filetowania – jego podstawowa cecha to giętka część metalowa. Dzięki elastycznemu ostrzu łatwiej oddziela się kości i chrząstki od części miękkich.
Nóż do warzyw – ma krótkie ostrze o długości 7-10 cm, dzięki temu łatwo obiera się ziemniaki czy jabłka, a przy okazji pewnie leży w dłoni, co minimalizuje niebezpieczeństwo skaleczenia.
Nóż santoku – to japoński nóż kuchenny. Jest podobny do noża szefa kuchni, ale ma krótsze ostrze (13-18 cm) i dzięki temu łatwiej się nim operuje osobom, które mają mniejsze doświadczenie w kuchni.
Nóż do sera – jeden z noży bardzo specjalistycznych, który zdobywa sobie ostatnio dużą popularność. Wyróżnia się ostrością, a część metalowa ma często pustą przestrzeń w środku, co zmniejsza przywieranie sera do metalu podczas krojenia większych kawałków.
Ważnym elementem do każdego zestawu jest ostrzałka. Każdy nóż się tępi, więc przyrząd ten jest po prostu niezbędny. Warto więc zaopatrzyć się w ostrzałkę dobrej jakości, która nie będzie niszczyła noży.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana