Jakie panele podłogowe najlepiej sprawdzą się w kuchni?
Kuchnia jest jednym z najbardziej uczęszczanych miejsc w domu. Podłoga w tym pomieszczeniu narażona jest nie tylko na uszkodzenia mechaniczne, ale także na działanie wilgoci i zalania. Poszukując odpowiednich paneli podłogowych do kuchni warto więc wybrać produkt o podwyższonej odporności na działanie wody, który zapewni komfortowe użytkowanie posadzki przez wiele lat. Dowiedz się, jakie panele najlepiej sprawdzą się w kuchni.
Rynek budowlany oferuje szeroki wybór paneli podłogowych, różniących się od siebie nie tylko wzorami i kolorystyką, ale też grubością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne i szkodliwe działanie wilgoci. Poszukując paneli podłogowych do kuchni warto więc zdecydować się na model o najwyższej odporności na działanie wody, uderzenia i uszkodzenia.
Panele winylowe – wytrzymałość, wysoka jakość i komfort
Doskonałym rozwiązaniem są panele LVT (Luxury Vinyl Tiles) wykonane z winylu, tworzywa sztucznego o podwyższonej odporności na działanie wilgoci oraz uszkodzenia mechaniczne.
Jak wyjaśnia specjalista z Euro Floors s.c., sklepu oferującego wysokiej klasy panele laminowane i winylowe: Płytki winylowe doskonale imitują zarówno przytulne drewno, jak i surowy beton, kamień czy ceramikę. Są najczęściej wybieranym sposobem wykończenia posadzek nie tylko w domach i mieszkaniach, ale też w miejscach o wyjątkowo dużym natężeniu ruchu, takich jak galerie handlowe, salony odnowy biologicznej, kina – to niezbity dowód na to, że ten rodzaj paneli jest wyjątkowo odporny i wytrzymały.
Argumentem za montażem właśnie tego rodzaju paneli w kuchni jest także wygoda – panele LVT są łatwe w utrzymaniu w czystości, co ma duże znaczenie w przypadku paneli układanych w kuchni, która jest miejscem wyjątkowo narażonym na rozmaite zabrudzenia, zalania i działanie wilgoci.
Właściwości antypoślizgowe tego typu paneli zapewniają bezpieczne i komfortowe korzystanie z podłogi kuchennej.
Niewątpliwie zaletą paneli winylowych jest łatwy montaż oraz możliwość ewentualnej wymiany pojedynczego panelu, nawet jeśli umiejscowiony jest on po środku posadzki. Pozwala na to tak zwany system montażu dryback, którego zasadą jest instalacja paneli na zupełnie równym podłożu. W tym celu, zanim montażyści przystąpią do układania paneli, wykonują wylewkę samopoziomującą, dzięki której powierzchnia będzie całkowicie równa.
Czy panele laminowane będą odpowiednie do kuchni?
Panele laminowane, pod warunkiem, że wykonane są z najwyższej klasy komponentów, mogą być dobrym wyborem do miejsc szczególnie narażonych na wilgoć. Do paneli laminowanych wysokiej jakości należą BerryAlloc Eternity o klasie ścieralności AC5 i grubości 12 mm. Są wyjątkowo trwałe, odporne na uderzenia, odkształcenia, ścieranie oraz działanie wody, dlatego można z powodzeniem zamontować je zarówno w kuchni, jak i łazience.
Idealnym materiałem do wykończenia kuchennej posadzki są również panele laminowane Wineo 500 Forever Eiche o wysokiej klasie ścieralności, pokryte dodatkowo warstwą żywicy melaminowej, wyposażone w płytę Aqua-Stop zapobiegającą wnikaniu wody przez profile.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana