Jakie wymogi powinna spełniać kuchnia dla osoby z niepełnosprawnością?
Kuchnia dla osoby niepełnosprawnej powinna być tak zaprojektowana, aby ułatwić codzienne funkcjonowanie. A zatem musi być to przestrzeń bez barier architektonicznych w pełni dopasowana do możliwości osoby o ograniczonym zakresie poruszania się lub poruszającej się wyłącznie na wózku. Dzięki prostym rozwiązaniom i możliwości dostosowania projektu kuchni do konkretnych wymagań można znacznie ułatwić codzienność osoby z niepełnosprawnością.
Kuchnia dla osoby niepełnosprawnej
Niezależnie od tego, czy kuchnia będzie zaprojektowana w układzie otwartym, czy zamkniętym, istotne są wielkość pomieszczenia oraz rozmieszczenie zabudowy kuchennej. Należy zapewnić minimalną przestrzeń manewrową – 150 cm wolnej przestrzeni po obrysie koła. Równie ważne jest, aby dostęp do szafek i poszczególnych sprzętów był łatwy, przy czym adaptacja kuchni dla niepełnosprawnych nie zawsze wymaga stosowania dodatkowych urządzeń wspomagających.
Dobrym rozwiązaniem dla osób z niepełnosprawnością są kuchnie w układzie otwartym na jadalnie i salon z dużą wyspą, która ułatwia przygotowywanie posiłków przez osoby poruszające się na wózku. Jeśli jednak jest to kuchnia w układzie zamkniętym, to trzeba zadbać o odpowiednią szerokość drzwi, która powinna wynosić co najmniej 100 cm. Osoba niepełnosprawna musi mieć swobodny dostęp do okna, tak aby móc samodzielnie je otworzyć. Nie należy zatem zastawiać wnęki okiennej meblami ani półkami.
Optymalna wysokość blatu roboczego dla osoby niepełnosprawnej to 80 cm a szerokość 60 cm. Dobrym rozwiązaniem są także blaty wysuwane oraz narożnikowe. Warto pamiętać, że blaty powinny być podjezdne, zwłaszcza w miejscach służących do przygotowywania posiłków – wskazane jest pozostawienie niezabudowanej przestrzeni pod zlewem i płyta grzewczą. Takie rozwiązania często stosowane są przez firmę Rehabud, która specjalizuje się w adaptacji kuchni dla osób niepełnosprawnych.
Szafki i sprzęty w kuchni osoby niepełnosprawnej
Przyjmuje się, że swobodny zasięg ruchu osoby poruszającej się na wózku wynosi od 40 do 130 cm. A zatem szafki dolne powinny być tak zaprojektowane, aby osoba niepełnosprawna nie musiała wychylać się zbyt nisko, ponieważ grozi to upadkiem. W przypadku szafek wysokich ważne jest, aby były dostosowane do wzrostu i zasięgu użytkownika. Dobrym rozwiązaniem są mobilne szafki na kółkach albo szafki typu cargo.
W przypadku urządzeń kuchennych warto zachować schemat trójkąta roboczego, przy czym przy najważniejszych sprzętach, czyli lodówce, płycie indukcyjnej oraz zlewozmywaku należy zachować 40 cm blatu roboczego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana