Konglomerat czy granit, jaki materiał wybrać na blat kuchenny?

Wybór odpowiedniego materiału na blat kuchenny jest jednym z kluczowych elementów podczas urządzania tej przestrzeni. Blat kuchenny musi być nie tylko estetyczny, ale również funkcjonalny i wytrzymały. Wśród dostępnych na rynku materiałów, kamień naturalny, taki jak granit czy konglomerat, cieszy się dużym zainteresowaniem ze względu na swoje właściwości. Który z nich lepiej wybrać?
Dlaczego warto zdecydować się na blat kamienny?
Blaty kamienne od lat cieszą się niesłabnącą popularnością wśród klientów. Ich wyjątkowy design sprawia, że są chętnie wybierane zarówno do nowoczesnych, jak i tradycyjnych wnętrz, które królują w Gdańsku. Kamieniarstwo oferuje wiele różnych rodzajów surowców, z których wykonuje się blaty kuchenne. Są nie piękne, ale również trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz wysokie temperatury. Ponadto kamień naturalny jest łatwy w utrzymaniu czystości, co jest niezwykle istotne w przypadku blatu kuchennego. Warto również wspomnieć o ekologicznym aspekcie kamienia naturalnego - jego pozyskiwanie i obróbka mają mniejszy wpływ na środowisko niż produkcja materiałów sztucznych.
Przeczytaj również: Co wyróżnia noże Lindner na tle innych marek?
Blaty kamienne z konglomeratu - wady i zalety
Konglomerat to materiał, który powstaje z drobnych kawałków kamienia naturalnego, głównie kwarcu. Znajdziesz go np. w Gdańsku. Blaty kuchenne z konglomeratu są coraz częściej wybierane ze względu na swoją atrakcyjną cenę oraz szeroką gamę kolorów i wzorów. Wśród zalet blatu z konglomeratu można wymienić jego wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne, plamy czy zarysowania. Jest to materiał nieporowaty, co sprawia, że nie wchłania brudu ani wilgoci. W przypadku konglomeratu warto również wspomnieć o jego atrakcyjnej cenie. Jego główną wadą jest natomiast to, że nie jest odporny na wysokie temperatury, dlatego nie można stawiać na nim np. gorących garnków czy patelni.
Przeczytaj również: Jakie są rodzaje frontów kuchennych?
Charakterystyka granitu jako surowca na blat kuchenny
Granit to kamień naturalny, który jest praktycznie niezniszczalny. Blaty z niego są odporne na zarysowania, uderzenia, wysokie temperatury oraz działanie kwasów i substancji chemicznych. Dzięki swojej nieporowatej strukturze granit jest również łatwy w utrzymaniu czystości i nie wchłania wilgoci ani brudu. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że granit to materiał ciężki i wymaga solidnego podparcia. Ponadto jego cena może być wyższa niż w przypadku konglomeratu.
Przeczytaj również: Czy blaty granitowe to dobry wybór do kuchni?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Akant Studio Usług Inżyniersko-Budowlanych Ryszard Duda Mgr Inż.
Biura projektów woj. małopolskie32-200 Miechów, Sienkiewicza 25 lok. p20
-
Ampertech Biuro projektów i realizacji inwestycji
Biura projektów woj. lubuskie66-400 Gorzów Wielkopolski, al. 11 Listopada 91 lok. 1
-
Prokonbud Projektowanie Konstrukcji Budowlanych Bogumił Duraj
Biura projektów woj. mazowieckie04-284 Warszawa, Liwiecka 11 lok. 24