Artykuł sponsorowany

Kryteria doboru kawy do ekspresu

Kryteria doboru kawy do ekspresu

Posiadacie ekspres do kawy i zastanawiacie się jaką kawę wybrać, aby uzyskać pyszny i aromatyczny napój? Wybierając ją trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników. Na rynku dostępne są różne rodzaje kawy, które różnią się m.in. stopniem zmielenia, jakością i sposobem prażenia. To wszystko wpływa na jej smak, jednak ważny jest także sposób jej przyrządzenia. W tym artykule przedstawiamy kryteria doboru kawy do ekspresu.

Typ ekspresu

Wybór kawy zależy od rodzaju urządzenia i sposobu parzenia kawy. Jeśli chodzi o rodzaje ekspresów, możemy wyróżnić modele:

  • ciśnieniowe,
  • kolbowe,
  • przelewowe.

Do ekspresów ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem polecana jest kawa ziarnista ciemno-palona, której ziarna mają ciemnobrązowy kolor. Jest bardziej oleista, a przez to ma więcej smaku - pozwala uzyskać aromatyczne espresso.

Ekspresy kolbowe nadają się do zaparzania kawy mielonej, zarówno gotowej, jak i samodzielnie zmielonej w młynku. W tym celu wykorzystują one proces filtrowania, dlatego stopień zmielenia ziaren jest istotny - kawa nie może być zbyt mocno zmielona.

Do ekspresów przelewowych można dodać kawę zmieloną lub w saszetkach. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się kawy jasno-palone. Ich ziarna mają jasnobrązowy kolor, który jest wynikiem krótkiego procesu palenia w wysokiej temperaturze i szybkiego schłodzenia.

Data palenia kawy oraz jej jakość

Bez względu na to jaki posiadacie typ ekspresu do kawy, warto zwracać szczególną uwagę na datę palenia ziaren. Od tego bowiem zależą walory smakowe otrzymanego z nich napoju. Oczywiście zawsze najlepszym wyborem będzie świeża kawa, jednak należy uważać, aby nie była ona zbyt świeża. Dlaczego? W trakcie procesu prażenia kawy wydziela się dwutlenek węgla, a jego duże stężenie można zaobserwować w ziarnach, które zostały niedawno uprażone. W związku z tym, zaparzona z nich kawa będzie się pienić zbyt mocno. Powstała piana, czyli tzw. crema, nie będzie gęsta i treściwa. Co więcej, jeśli będzie jej zbyt dużo, to tak przyrządzony napój będzie pozbawiony głębokiego smaku. A przecież chcemy się nim delektować, prawda?

Dlatego kupując kawę sprawdźcie na opakowaniu lub w opisie produktu w sklepie internetowym, kiedy była palona. Najlepiej, gdy od daty jej palenia do dnia zakupu nie minęły więcej niż 4 miesiące. Zobaczcie też, czy nie była palona kilka dni przed zakupem.

Jakość kawy również ma znaczenie. Zależy ona od tego, gdzie i jak była uprawiana oraz od sposobu obróbki i selekcji ziaren. Sam gatunek też wpływa na jakość – uważa się, że to Arabika jest najszlachetniejszym gatunkiem kawy. Duży wybór wysokiej jakości kawy do ekspresów znajdziecie na przykład w sklepie z ekspresami do kawy BiCafe.

Osobiste preferencje

To jaki rodzaj kawy lubicie pić także ma znaczenie przy doborze kawy do ekspresu. Zazwyczaj pijecie espresso lub americano? A może wolicie kawy z dodatkiem mleka takie, jak cappuccino, latte macchiato lub flat white? W przypadku tych pierwszych najlepszym wyborem będzie mieszanka arabiki z 30-50% robusty lub  100% arabika. Jej ziarna cechuje większa zawartość olejków zapachowych, dlatego takie espresso będzie aromatyczne, a crema będzie delikatna. 100% robusta pozwoli uzyskać kawę o ciemnej i gęstej cremie oraz o wyraźnej goryczce i jedwabistej konsystencji. Mieszanki zawierające 10-30% robusty polecane są dla osób, które preferują cappuccino. Dobrze komponują się one z mlekiem – aromat kawy jest wyczuwalny, ale nie dominuje.

Osoby lubiące delikatną kawę pozbawioną goryczy oraz o niskiej zawartości kofeiny z pewnością docenią walory arabiki. Koneserzy cenią sobie jej lekką kwasowość, intensywny aromat oraz wyczuwalne nuty czekoladowe i orzechowe. Potrzebujecie solidnej dawki energii? W takim razie wybierzcie robustę, która pobudzi Was do życia dzięki wyższej zawartości kofeiny. Jej smak jest intensywny, ostry i ziemisty.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.