Kryteria doboru kawy do ekspresu
Posiadacie ekspres do kawy i zastanawiacie się jaką kawę wybrać, aby uzyskać pyszny i aromatyczny napój? Wybierając ją trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników. Na rynku dostępne są różne rodzaje kawy, które różnią się m.in. stopniem zmielenia, jakością i sposobem prażenia. To wszystko wpływa na jej smak, jednak ważny jest także sposób jej przyrządzenia. W tym artykule przedstawiamy kryteria doboru kawy do ekspresu.
Typ ekspresu
Wybór kawy zależy od rodzaju urządzenia i sposobu parzenia kawy. Jeśli chodzi o rodzaje ekspresów, możemy wyróżnić modele:
- ciśnieniowe,
- kolbowe,
- przelewowe.
Do ekspresów ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem polecana jest kawa ziarnista ciemno-palona, której ziarna mają ciemnobrązowy kolor. Jest bardziej oleista, a przez to ma więcej smaku - pozwala uzyskać aromatyczne espresso.
Ekspresy kolbowe nadają się do zaparzania kawy mielonej, zarówno gotowej, jak i samodzielnie zmielonej w młynku. W tym celu wykorzystują one proces filtrowania, dlatego stopień zmielenia ziaren jest istotny - kawa nie może być zbyt mocno zmielona.
Do ekspresów przelewowych można dodać kawę zmieloną lub w saszetkach. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się kawy jasno-palone. Ich ziarna mają jasnobrązowy kolor, który jest wynikiem krótkiego procesu palenia w wysokiej temperaturze i szybkiego schłodzenia.
Data palenia kawy oraz jej jakość
Bez względu na to jaki posiadacie typ ekspresu do kawy, warto zwracać szczególną uwagę na datę palenia ziaren. Od tego bowiem zależą walory smakowe otrzymanego z nich napoju. Oczywiście zawsze najlepszym wyborem będzie świeża kawa, jednak należy uważać, aby nie była ona zbyt świeża. Dlaczego? W trakcie procesu prażenia kawy wydziela się dwutlenek węgla, a jego duże stężenie można zaobserwować w ziarnach, które zostały niedawno uprażone. W związku z tym, zaparzona z nich kawa będzie się pienić zbyt mocno. Powstała piana, czyli tzw. crema, nie będzie gęsta i treściwa. Co więcej, jeśli będzie jej zbyt dużo, to tak przyrządzony napój będzie pozbawiony głębokiego smaku. A przecież chcemy się nim delektować, prawda?
Dlatego kupując kawę sprawdźcie na opakowaniu lub w opisie produktu w sklepie internetowym, kiedy była palona. Najlepiej, gdy od daty jej palenia do dnia zakupu nie minęły więcej niż 4 miesiące. Zobaczcie też, czy nie była palona kilka dni przed zakupem.
Jakość kawy również ma znaczenie. Zależy ona od tego, gdzie i jak była uprawiana oraz od sposobu obróbki i selekcji ziaren. Sam gatunek też wpływa na jakość – uważa się, że to Arabika jest najszlachetniejszym gatunkiem kawy. Duży wybór wysokiej jakości kawy do ekspresów znajdziecie na przykład w sklepie z ekspresami do kawy BiCafe.
Osobiste preferencje
To jaki rodzaj kawy lubicie pić także ma znaczenie przy doborze kawy do ekspresu. Zazwyczaj pijecie espresso lub americano? A może wolicie kawy z dodatkiem mleka takie, jak cappuccino, latte macchiato lub flat white? W przypadku tych pierwszych najlepszym wyborem będzie mieszanka arabiki z 30-50% robusty lub 100% arabika. Jej ziarna cechuje większa zawartość olejków zapachowych, dlatego takie espresso będzie aromatyczne, a crema będzie delikatna. 100% robusta pozwoli uzyskać kawę o ciemnej i gęstej cremie oraz o wyraźnej goryczce i jedwabistej konsystencji. Mieszanki zawierające 10-30% robusty polecane są dla osób, które preferują cappuccino. Dobrze komponują się one z mlekiem – aromat kawy jest wyczuwalny, ale nie dominuje.
Osoby lubiące delikatną kawę pozbawioną goryczy oraz o niskiej zawartości kofeiny z pewnością docenią walory arabiki. Koneserzy cenią sobie jej lekką kwasowość, intensywny aromat oraz wyczuwalne nuty czekoladowe i orzechowe. Potrzebujecie solidnej dawki energii? W takim razie wybierzcie robustę, która pobudzi Was do życia dzięki wyższej zawartości kofeiny. Jej smak jest intensywny, ostry i ziemisty.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana