Artykuł sponsorowany

Mieszanki przypraw o wysokiej czystości mikrobiologicznej i bez alergenów

Mieszanki przypraw o wysokiej czystości mikrobiologicznej i bez alergenów

W każdym supermarkecie znajdziemy na półkach różnorodne przyprawy i zioła, mające na celu poprawienie smaku, wyglądu i zapachu przygotowywanych potraw. Niestety nie wszystkie z nich są wolne od alergenów. Produkt z przeznaczeniem do spożycia powinien spełniać najwyższe normy i dbać o zdrowie konsumentów. Co warto wiedzieć o czystości mikrobiologicznej przypraw oraz jakie alergeny się w nich zdarzają? Gdzie znajdziemy przyprawy i zioła wolne od alergenów oraz bardzo dokładnie przebadane? O tym poniżej!

Czystość mikrobiologiczna produktów do spożycia – ważne informacje

Aby dany produkt spożywczy mógł zostać dopuszczony do obrotu, musi przejść szereg badań. Jednym z nich jest badanie czystości mikrobiologicznej. Gwarantuje ono konsumentom gwarancję bezpieczeństwa i wysoką jakość. Zanieczyszczenie mikrobiologiczne to niebezpieczeństwo dla zdrowia, ale wpływa ono również na finalny smak, zapach i wygląd danego produktu. Na zanieczyszczenia mikrobiologiczne są najbardziej narażone produkty surowe, takie jak chociażby mięso. Na mikrobiologiczną jakość wpływa każdy etap produkcji. Chodzi nie tylko o sam proces produkcyjny, ale również o stosowanie odzieży ochronnej przez pracowników produkcji, powierzchnię produkcyjną, wyposażenie, stosowanie opakowań, przechowywanie czy transport. Jeśli produkty spożywcze zostaną skażone, mogą stanowić duże niebezpieczeństwo zakażenia i zatrucia dla człowieka. Badanie mikrobiologiczne polega przede wszystkim na sprawdzeniu produktu pod kątem obecności najpopularniejszych bakterii i drobnoustrojów. Produkty spożywcze bada się między innymi pod kątem popularnych i groźnych dla człowieka bakterii Salmonelli czy E-coli.

Alergeny w produktach spożywczych

W dzisiejszych czasach mnóstwo osób zmaga się z różnorodnymi alergiami. Wiele alergenów znajduje się niestety w gotowych produktach, więc przed zakupem należy dokładnie przeczytać etykietę, na której znajdziemy skład produktu, ale również ewentualne substancje, jakie mogą nas uczulić. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że zioła i przyprawy, które dostaniemy w wielu sklepach również są uczulające. Wprawdzie wiele z nich traci substancje uczulające w momencie obróbki cieplnej, jednak warto na to zwrócić szczególną uwagę i kupować przyprawy od sprawdzonych dostawców, którzy mają w swojej ofercie przyprawy zarówno o wysokiej czystości mikrobiologicznej, jak i bez alergenów. Dostaniemy je chociażby w firmie Polsmaki. Alergeny w przyprawach i ziołach związane są z obecnością białek w roślinach. Uczulać może anyż, kminek, kolendra, koper włoski czy curry – reakcje alergiczne po ich spożyciu zaobserwujemy prawdopodobnie u osób, które mają uczulenie na pyłki brzozy, leszczyny, bylicy pospolitej czy olchy.

Mieszanki przypraw czyste mikrobiologicznie i bez alergenów

Standardowe mieszanki przypraw sprzedawane w supermarketach to mieszanki bardzo różnorodne, zawierające mnóstwo składników, często niestety uczulających. Aby zabezpieczyć się przed reakcjami alergicznymi po spożyciu dań z dodatkiem przypraw, warto postawić na mieszanki wolne od alergenów i takie, które przeszły z powodzeniem restrykcyjne badania pod kątem czystości mikrobiologicznejGotowe mieszanki przypraw powinny zawierać najwyższej jakości surowce, charakteryzować się odpowiednią barwą, smakiem i zapachem. Mieszanki przyprawowe o wielu profilach, np. do kebabu, dań z grilla czy do ryb oparte są o naturalne i czyste ekstrakty. Umożliwia to bezpieczna produkcja oraz stosowanie najwyższej jakości składników, które gwarantują bezpieczeństwo, wspaniały smak i aromat przygotowywanych dań.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.