Na co zwracać uwagę podczas wykonania projektu kuchni?
Kuchnia to w wielu domostwach centrum życia towarzyskiego – to właśnie tutaj często spędzamy czas z pozostałymi domownikami, do kuchni zapraszamy przyjaciół i znajomych, którzy przyszli pogadać przy kawie. Nie należy jednocześnie zapominać, że kuchnia to przede wszystkim pomieszczenie użytkowe, w którym spędzamy sporo czasu przygotowując swoje posiłki. Dlatego tak ważne jest zadbanie o to, by z jednej strony była ona przytulna, a z drugiej funkcjonalna. O czym powinniśmy pamiętać podczas jej projektowania?
Plan domu
Kuchni nie da się łatwo przearanżować. Przy każdej próba zmiany ustawienia poszczególnych sprzętów będziemy musieli wziąć pod uwagę rozmieszczenie przyłączy do mediów – prądu, wody i ewentualnie gazu. Dlatego warto mieć dość szczegółowe wyobrażenie na temat wyglądu naszej kuchni już na etapie projektowania domu.- Istnieje kilka reguł określających, kiedy kuchnia jest funkcjonalna – wyjaśnia specjalista w firmy meblarskiej Agal – Stwierdzają one między innymi, że każdy sprzęt wchodzący w skład tzw. trójkąta roboczego, czyli lodówka, zlew i kuchenka, powinien znajdować się w odległości nie większej niż 210 centymetrów od pozostałych.Zachowując tę zasadę unikniemy zbędnego chodzenia między nimi, oszczędzając w ten sposób czas i energię.
Odpowiednie wyposażenie
Najczęściej sprzęty kuchenne, takie jak lodówki, zmywarki czy kuchenki umieszcza się w specjalnie dla nich przygotowanych miejscach. Inną opcją są sprzęty zabudowane, które łączy się z meblami kuchennymi tak, by tworzyły z nimi jedną, estetyczną całość. Jeśli myślimy o takim rozwiązaniu, powinniśmy wcześniej wybrać odpowiadające nam sprzęty, by ich rozmiary zostały uwzględnione w projekcie zabudowy kuchni.Organizacja przestrzeni
Nieodłącznym elementem wystroju kuchni są szafki, półki, szuflady i inne miejsca, przeznaczone do przechowywania sprzętów kuchennych, naczyń oraz żywności. Ich wielkość, ilość oraz rozmieszczenie powinny być również dokładnie przemyślane – w małych kuchniach dobrze będzie maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń i wykonać szafki sięgające nawet sufity. W dużych pomieszczeniach takie rozwiązanie może być przesadzone – istnieje szansa, że nie wykorzystamy w pełni naszych mebli, a tylko zaburzymy estetykę pomieszczenia.Estetyka
Kolory i oświetlenie to dwie najważniejsze kwestie w budowaniu estetyki każdego pomieszczenia. Warto pamiętać o tym, że kolory mogą wpływać na nasze samopoczucie, a nawet apetyt – w kuchni najlepiej spiszą się ciepłe barwy, np. pomarańczowy, ciemnożółty, pastelowy beż i róż. Co do oświetlenia to musimy pamiętać, że służy ono nie tylko celom estetycznym, ale również użytkowym – powinniśmy zadbać o dodatkowe źródła światła w strategicznych miejscach, np. nad blatem do krojenia czy zlewem.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana