Na jakie elementy zwracać uwagę projektując zabudowę kuchenną
Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy sporo czasu. Przygotowujemy posiłki, rozmawiamy z rodziną oraz często przyjmujemy gości. Z tego względu zabudowa kuchenna powinna być zaprojektowana w funkcjonalny sposób tak, aby korzystanie z kuchni było intuicyjne i wygodne. W tym właśnie celu, przed przystąpieniem do wykonywania zabudowy kuchennej, wykonuje się jej projekt. Na co należy zwrócić uwagę?
Wielkość oraz wysokość blatów roboczych
Projektowaniem wnętrz – w tym również kuchennych – zajmują się firmy wnętrzarskie, takie jak na przykład łódzka firma projektująca aranżacje wnętrz MarcAs. Przygotowując wstępny projekt zabudowy kuchennej, należy trzymać się kilku prostych zasad ergonomii. Po pierwsze należy ustalić, ile miejsca w nowej kuchni będziemy mogli przeznaczyć na powierzchnię blatów roboczych. Blaty są bardzo istotnym elementem kuchennej zabudowy, gdyż to właśnie one służą wygodnemu przygotowywaniu posiłków, segregacji zakupów oraz nakładaniu potraw. Jeśli powierzchnia pod blaty będzie zbyt mała, korzystanie z takiej kuchni będzie niewygodne i frustrujące, a gotowanie, zamiast stać się przyjemnością, będzie zwyczajnie kłopotliwe. Dlatego już na etapie projektu starajmy się przeznaczyć pod blaty możliwie jak największą możliwą ilość miejsca. W przypadku większych kuchni sprawa jest o tyle łatwiejsza, że można w nich wydzielić specjalną wyspę, która będzie stanowiła dodatkowy blat roboczy oraz szafki na przechowywanie przyborów kuchennych lub produktów spożywczych. Blaty, oprócz odpowiedniej powierzchni, powinny być także umieszczone na odpowiedniej wysokości. Przyjmuje się, że idealną wysokością powierzchni roboczych jest wysokość o ok. 10-15 cm wyższa od poziomu naszych łokci.Rozmieszczenie poszczególnych elementów zabudowy kuchennej
Przyjmuje się, że funkcjonalna zabudowa kuchenna powinna mieć wyodrębnionych pięć odrębnych stref: na zapasy, do przechowywania, do zmywania oraz do gotowania. Co więcej, strefy te powinny występować jedna po drugiej: w przypadku osoby praworęcznej powinny być rozmieszczone zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a w przypadku leworęcznej przebiegać w kierunku przeciwnym. Taki podział pozwala nie tylko na lepszą organizację przestrzeni kuchennej, ale także na intuicyjne odnalezienie potrzebnych przedmiotów i produktów. Bardzo ważne są także odległości między podstawowymi sprzętami kuchennymi. W dobrze rozplanowanej kuchni odległość od lodówki do zlewu nie powinna przekraczać 210 cm, podobnie od zlewu do kuchenki, natomiast odstęp między lodówką a kuchenką nie może być większy niż 270 cm. Zbyt duże odległości pomiędzy tymi sprzętami sprawią, że korzystanie z kuchni będzie niewygodne, z kolei zbyt bliskie usytuowanie poszczególnych elementów zabudowy sprawi, że kuchnia będzie się wydawała zbyt ciasna.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana