Najczęstsze usterki urządzeń gastronomicznych
W gastronomii wykorzystuje się wiele skomplikowanych urządzeń, które ulegają uszkodzeniu w wyniku intensywnej eksploatacji. Dokładny zakres takich usterek zależy od typu lokalu. Inne awarie zdarzają się w cukierniach, a jeszcze inne w piekarniach, restauracjach czy lodziarniach. Jakie są najpopularniejsze powody niesprawności urządzeń wykorzystywanych w gastronomii?
Urządzenia chłodnicze
Awarie urządzeń chłodniczych są bardzo dotkliwe. Bez odpowiednio niskiej temperatury żywność umieszczona w zamrażarkach może ulec szybkiemu zepsuciu. Najczęściej awarie dotyczą elementów takich jak wentylatory, uszczelki, agregaty, sprężarki, filtry czy automatyka sterująca. Zdarza się także, że powodem uszkodzenia chłodni jest także brak czynnika chłodzącego, który trzeba regularnie uzupełniać lub całkowicie wymieniać.
Sprzęt grzewczy elektryczny
Problemem są także usterki występujące w przypadku urządzeń grzewczych, takich jak kuchenki, piekarniki czy frytkownice. Zazwyczaj podobne awarie mają związek z uszkodzeniami mechanicznymi, które wynikają z nieodpowiedniego dbania o poszczególne elementy. W lokalach gastronomicznych eksploatacja sprzętu grzewczego jest bardzo intensywna, dlatego warto pamiętać o tym, że musi on być regularnie czyszczony i przechowywany w odpowiednich warunkach (w przypadku urządzeń przenośnych).
Często uszkodzeniu ulegają także kuchenki indukcyjne. Zazwyczaj chodzi o awarie mechaniczne wynikające ze stawiania zbyt dużych garnków w stosunku do powierzchni grzewczej. Wówczas konieczne jest wymienienie całej płyty. Wszelkie naprawy i wymiany należy zlecić specjalistom z firm takich jak Gastro Serwis Aniliv. Dysponują oni wiedzą, która pozwala na prawidłowe zamontowanie lub zakonserwowanie sprzętów używanych w gastronomii.
Piece konwekcyjno-parowe
W niektórych lokalach gastronomicznych wykorzystuje się także piece konwekcyjno-parowe. Zazwyczaj usterki takich urządzeń dotyczą braku filtra, co prowadzi do osadzania się kamienia, oraz niewłaściwego czyszczenia konstrukcji i zniszczenia elektroniki w wyniku kontaktu z wysokimi temperaturami. Często uszkodzeniu ulegają także grzałki i bojlery. Ma to związek z zaniedbaniem regularnego odkamieniania.
Naprawa i serwis urządzeń gastronomicznych są konieczne niemal w każdym lokalu. Z czasem poszczególne części sprzętów zużywają się, a elementy takie jak filtry czy środki chłodnicze, wymagają regularnego wymieniania. Sprawne urządzenia pozwalają na zachowanie płynności pracy, co ma ogromne znaczenie zarówno w restauracjach, jak i miejscach zajmujących się przetwórstwem żywności czy innymi usługami tego typu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana