Artykuł sponsorowany

Niesamowite majonezy wegańskie o zaskakujących smakach

Niesamowite majonezy wegańskie o zaskakujących smakach

Majonez wegański wyróżnia się na tle tradycyjnego, tłustego „sosu” pod wieloma względami. Produkt roślinny zawiera znacznie mniej kalorii i substancji uczulających, dlatego mogą go jeść osoby na diecie redukcyjnej, a także alergicy. Na korzyść podobnego „dipu” przemawia też to, że występuje w kilku smakach. Jakie „majo” cieszy się największą popularnością?

W przeciwieństwie do „klasycznej” alternatywy, wegański majonez nie zawiera jajek, glutenu oraz laktozy, dzięki czemu można go spożywać pomimo alergii i nietolerancji pokarmowych na wymienione produkty i substancje. Co istotne, wyroby roślinne najczęściej są wytwarzane ze składników o lokalnym pochodzeniu, stąd nie trzeba obawiać się o ich świeżość i naturalność. Podobne „majo” jest także polecane dla osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu, ponieważ ma obniżoną zawartość tłuszczu.

Majonezy wegańskie – popularne smaki 

„Sos” roślinny może przybierać swoją tradycyjną formę – zbliżoną do zwykłego, odzwierzęcego produktu lub być wzbogacany przyprawami i warzywami. Firma Starck’s Food Polska wskazuje, że szczególną popularnością wśród klientów cieszy się kilka „flagowych” smaków:

  1. Aromatyczne, indyjskie curry 

Majonez z dodatkiem żółtego proszku „curry”, czyli mieszanki przypraw o charakterystycznym, azjatyckim aromacie. Idealnie komponuje się z chrupiącymi, warzywnymi frytkami, chlebkiem naan oraz kanapkami, np. z wędzonym, przesmażonym tofu.

  1. Kremowy i delikatny czosnek 

Biały „sos” o łagodnym, jednak wyrazistym aromacie czosnku. To doskonały dodatek do pizzy, burgerów, kebabów i innych fastfoodów, ale również i zdrowszych alternatyw – można z niego zrobić pyszny dressing do sałatki.

  1. Intensywne, jednak uniwersalne chili 

Majonez wegański o smaku chili poleca się przede wszystkim osobom, które szukają odrobiny pikanterii w przygotowywanych potrawach. Ostrość „dipu” jest tutaj właściwie zbilansowana, więc można go stosować, aby nieco „wzmocnić” niektóre potrawy (np. skrzydełka z kalafiora).

  1. Hot chili – tylko dla „odważnych” 

Proponowany „sos” zawiera już o wiele więcej kapsaicyny, czyli substancji odpowiedzialnej za „pikantność” papryczek chili. Co ciekawe, wspomniany związek poprawia metabolizm, dlatego warto dodać trochę majonezu do ciężkich, mięsnych dań.

Jaki majonez wegański jest najlepszy? 

Ostateczny wybór produktu zależy od indywidualnych preferencji smakowych i potraw, które jada się najczęściej. Majonezy wegańskie sprawdzą się w wielu propozycjach na obiad i kolację, a niemal zawsze – na kanapkach. To wyrób nie tylko zdrowy, ale także pyszny.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.