Niesamowite majonezy wegańskie o zaskakujących smakach
Majonez wegański wyróżnia się na tle tradycyjnego, tłustego „sosu” pod wieloma względami. Produkt roślinny zawiera znacznie mniej kalorii i substancji uczulających, dlatego mogą go jeść osoby na diecie redukcyjnej, a także alergicy. Na korzyść podobnego „dipu” przemawia też to, że występuje w kilku smakach. Jakie „majo” cieszy się największą popularnością?
W przeciwieństwie do „klasycznej” alternatywy, wegański majonez nie zawiera jajek, glutenu oraz laktozy, dzięki czemu można go spożywać pomimo alergii i nietolerancji pokarmowych na wymienione produkty i substancje. Co istotne, wyroby roślinne najczęściej są wytwarzane ze składników o lokalnym pochodzeniu, stąd nie trzeba obawiać się o ich świeżość i naturalność. Podobne „majo” jest także polecane dla osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu, ponieważ ma obniżoną zawartość tłuszczu.
Majonezy wegańskie – popularne smaki
„Sos” roślinny może przybierać swoją tradycyjną formę – zbliżoną do zwykłego, odzwierzęcego produktu lub być wzbogacany przyprawami i warzywami. Firma Starck’s Food Polska wskazuje, że szczególną popularnością wśród klientów cieszy się kilka „flagowych” smaków:
- Aromatyczne, indyjskie curry
Majonez z dodatkiem żółtego proszku „curry”, czyli mieszanki przypraw o charakterystycznym, azjatyckim aromacie. Idealnie komponuje się z chrupiącymi, warzywnymi frytkami, chlebkiem naan oraz kanapkami, np. z wędzonym, przesmażonym tofu.
- Kremowy i delikatny czosnek
Biały „sos” o łagodnym, jednak wyrazistym aromacie czosnku. To doskonały dodatek do pizzy, burgerów, kebabów i innych fastfoodów, ale również i zdrowszych alternatyw – można z niego zrobić pyszny dressing do sałatki.
- Intensywne, jednak uniwersalne chili
Majonez wegański o smaku chili poleca się przede wszystkim osobom, które szukają odrobiny pikanterii w przygotowywanych potrawach. Ostrość „dipu” jest tutaj właściwie zbilansowana, więc można go stosować, aby nieco „wzmocnić” niektóre potrawy (np. skrzydełka z kalafiora).
- Hot chili – tylko dla „odważnych”
Proponowany „sos” zawiera już o wiele więcej kapsaicyny, czyli substancji odpowiedzialnej za „pikantność” papryczek chili. Co ciekawe, wspomniany związek poprawia metabolizm, dlatego warto dodać trochę majonezu do ciężkich, mięsnych dań.
Jaki majonez wegański jest najlepszy?
Ostateczny wybór produktu zależy od indywidualnych preferencji smakowych i potraw, które jada się najczęściej. Majonezy wegańskie sprawdzą się w wielu propozycjach na obiad i kolację, a niemal zawsze – na kanapkach. To wyrób nie tylko zdrowy, ale także pyszny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana