Od czego zależy jakość mięsa?
Wyroby mięsne, które można kupić w sklepach, coraz mniej przypominają wędliny i kiełbasy przygotowywane według tradycyjnych receptur w domach naszych dziadków. Smak i zapach nie są aż tak intensywne, a w ich skład wchodzą często sztuczne dodatki i konserwanty. Ale co konkretnie wpływa na jakość mięsa? Przeczytaj tekst, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.
Znaczenie dobrej hodowli zwierząt
Wielu osobom wydaje się zapewne, że kluczową kwestią, jeśli chodzi o jakość mięsa, jest jego obróbka. To oczywiście niezwykle ważny czynnik, ale tak naprawdę cały proces zaczyna się już wcześniej – od warunków hodowli. Istnieją przykłady potwierdzające to, że mięso zwierząt, którym zapewniono większy komfort (taki jak dostęp do wolnego wybiegu), może być lepszej jakości. Znaczenie ma także sposób przewozu ich do rzeźni, często wiążący się z nadmiernym stresem, oraz higieniczny proces uboju, nastawiony na maksymalne ograniczenie cierpienia. Ważna jest też atmosfera między poszczególnymi osobnikami. Dostępne są różnorodne metody oszałamiania, które również różnie wpływają na zwierzęta oraz na jakość późniejszych wyrobów. Kiedy chce się uzyskać mięso dobrej jakości, dużą rolę odgrywają też takie czynniki, jak właściwie dobrany skład pokarmu czy odpowiedni wiek i stan zdrowia bydła. Wyroby są wówczas lepsze od produktów dostępnych w marketach nie tylko pod względem smaku i aromatu, ale również wartości odżywczych zależnych między innymi od ilości białka.
Sposoby obróbki
Kolejnym bardzo ważnym etapem jest poubojowa obróbka mięsa. Ma ona znaczenie nie tylko dla walorów smakowych – źle przygotowane wyroby mogą zaszkodzić zdrowiu konsumentów. Oczywiście najważniejsze jest dostarczenie mięsa świeżego i bez wad, na co duży wpływ ma stan psychofizyczny zwierząt. Po dokonaniu uboju przeprowadza się z kolei takie działania, jak wykrwawianie, oparzanie oraz badania weterynaryjne. Aby efektywnie wykonywać wspomniane czynności, rzeźnia powinna być wyposażone w odpowiednie sprzęty. Kiedy mięso jest już przygotowane, można zacząć poddawać je procesom wpływającym bezpośrednio na ich smak. Kluczowy jest dobór przypraw oraz metody obróbki (na przykład wędzenia). Chcąc kupić mięso dobrej jakości, warto wybrać masarnię, która dba o jakość wieprzowiny, wołowiny czy cielęciny oraz wykorzystuje tradycyjne receptury tak jak na przykład firma Herold. Oczywiście mogą być one nieco droższe niż produkty oferowane w sklepach, ale będą się za to charakteryzować intensywniejszym smakiem i zapachem, a także większą ilością wartości odżywczych. Poza tym, jedzenie wędlin, kiełbas i innych wyrobów tego typu przyniesie po prostu więcej przyjemności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana