Orzechowy mix. Jak połączyć różne orzechy w jedną pyszną pastę?
Na sklepowych półkach można znaleźć dziesiątki rodzajów past. Wśród nich królują pasty z orzeszków ziemnych, orzechów laskowych lub nerkowców w wersjach zarówno na słono, jak i na słodko. W takich warunkach wybór jednego produktu może wydawać się niemożliwy – szczególnie dla prawdziwych wielbicieli orzechów. Z myślą o tych, którzy nie lubią się ograniczać, powstał orzechowy mix, czyli połączenie pięciu najlepszych rodzajów orzechów. Poznaj jego zalety.
Czym jest mix orzechowy i z czego jest zrobiony?
Najlepsze pasty orzechowe powstają z natury. Nie potrzeba im dodatkowych olejów roślinnych ani utwardzaczy, a dodatkowe słodzenie lub solenie tylko zubaża wyjątkowe właściwości tych produktów. Doskonały smak uniwersalnych smarowideł jest zasługą starannie wyselekcjonowanych orzechów, których uprawy rozsiane są po całym świecie. Z kolei idealna konsystencja pasty to nic innego niż efekt czasochłonnych, odpowiednio zaplanowanych procesów prażenia i mielenia, podczas których uwalniane jest z orzechów to, co najlepsze. Nieważne, czy pasta zrobiona jest z jednego czy z kilku rodzajów orzechów, te zasady gwarantują najwyższą jakość i sprawiają, że pasta orzechowa stanowi nie tylko pyszną przekąskę, ale także wartościowe wzbogacenie diety.
Orzechowy mix to pasta, która odpowiadać będzie każdemu miłośnikowi orzechów. Dzięki idealnie dobranym proporcjom pięciu rodzajów orzechów w niepamięć odchodzą czasy, kiedy trzeba było zdecydować się na tylko jeden smak. Teraz na Twojej kanapce mogą znaleźć się jednocześnie fistaszki, nerkowce, orzechy laskowe, migdały oraz orzechy włoskie. Wyjątkową pastę możesz dodać także do dietetycznych koktajli, sosów, dipów oraz deserów, wykorzystując w pełni potencjał orzechowej fuzji. Każda łyżeczka tego produktu to zastrzyk energii oraz witamin, na jaki zasługujesz. Warto dodać, że pasta orzechowy mix nie zawiera żadnych sztucznych substancji konserwujących ani wzmacniających smak, a jej skład to 100% orzechów – 50% fistaszków, 20% migdałów, 10% nerkowców, 10% orzechów laskowych i 10% prażonych orzechów włoskich.
Dlaczego warto sięgnąć po pastę z pięciu rodzajów orzechów?
Walory smakowe pysznej pasty orzechowej to nie wszystko. Przeprowadzanie procesów prażenia i mielenia bez udziału środków chemicznych sprawia, że orzechy zachowują maksimum swoich wartości odżywczych. Oznacza to mniej więcej tyle, że jedna przekąska oparta o tę wyjątkową kompozycję zawiera w sobie korzyści wszystkich pięciu najzdrowszych rodzajów orzechów.
Korzyści zdrowotne zaczynają się już na etapie pierwszego składnika – orzeszków ziemnych. Przez wielu uważane są one za najbardziej wartościowe ze względu na wysoką zawartość niezbędnych kwasów: foliowego, arachidowego oraz linolenowego. Orzeszki ziemne wspierają odporność, obniżają poziom cholesterolu w organizmie oraz wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego.
Korzystnie na zdrowie wpływają również zawarte w paście migdały. Nie tylko pomagają one zmniejszyć uczucie stresu i spowolnić proces starzenia, ale także przyśpieszają metabolizm, dzięki czemu są doceniane przez osoby na diecie. Podobnie zbawienne właściwości wykazują nerkowce, zawierające wysokie dawki żelaza, cynku i magnezu. Dzięki nim utrzymanie skóry i paznokci w zadbanym stanie jest dużo łatwiejsze. Z kolei dla prawidłowej pracy mózgu ogromne wsparcie stanowią orzechy laskowe, które zarówno zwiększają poziom koncentracji, jak i zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę lub chorobę Parkinsona. Ostatnimi bohaterami orzechowej fuzji są orzechy włoskie, czyli doskonałe źródło kwasów omega-3. Pomagają one wzmocnić oporność organizmu oraz ograniczyć ryzyko zakrzepów i zawałów.
Jeśli do tej pory nie mogłeś zdecydować się na wybór jednego rodzaju pasty orzechowej, powinieneś spróbować połączenia wszystkich pięciu najpopularniejszych smaków. Ta kompozycja po prostu musi się sprawdzić!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana