Pomadziarka jako ważny element zaplecza cukierniczego
Zakłady piekarnicze i cukiernicze mają do dyspozycji wiele urządzeń gastronomicznych, które usprawniają ich pracę oraz odciążają pracowników. Jednym z nich jest pomadziarka – efektywne i nowoczesne urządzenie do dekoracji wyrobów cukierniczych. Dlaczego jest to tak ważny element zaplecza cukierniczego i powinieneś rozważyć jego zakup? Poznaj zalety i zastosowanie pomadziarek oraz dowiedz się, jak wybrać odpowiednie urządzenie do swojego zakładu.
Dekoracja wyrobów cukierniczych
Z całą pewnością słyszałeś wcześniej o pomadzie cukierniczej. Od lat służy do wykańczania produktów ciastkarskich i pieczywa cukierniczego. Jest jednym ze składnikiem glazur kolorowych oraz ciastek i ciast z posypką. Może mieć różny smak, zapach i barwę, właściwe dla danego produktu. To właśnie dzięki pomadzie cukierniczej ciastka czy pączki wyglądają tak apetycznie i są smaczne. Piękna dekoracja wyrobów wychodzi zarówno spod rąk manufaktur, jak i dużych zakładów piekarniczych. Czy proces ozdabiania można przyśpieszyć i zrobić powtarzalnym w skali produkcyjnej? Oczywiście. Świetnym rozwiązaniem jest zastosowanie pomadziarek cukierniczych, które służą do dekoracji ciast, ciastek i innych wypieków.
Jak wybrać pomadziarkę?
Pomadziarka jest jednym z elementów całej linii cukierniczej. Doskonale współpracuje z podajnikami taśmowymi. Każdy z produktów można dekorować indywidualnie lub zbiorczo na blachach o równej szerokości. Najczęściej pomadziary działają zgodnie z techniką kurtynową, a strumień pomady może służyć do pełnego i jednolitego oblania lub w formie pasów, nitek czy innych zdobień. Wybierając pomadziarę do zakładu cukierniczego, warto zwrócić uwagę na:
- łatwą możliwość wyjęcia elementów urządzenia do mycia, na przykład pompki krzywkową, lejów, wylewek, filtrów,
- zastosowane materiały przystosowane do mycia w zmywarce,
- możliwość regulacji szybkości i grubości warstwy pomady cukierniczej,
- wydajność urządzenia dopasowana do dobowego przepływu wyrobów przez firmę,
- stabilna i wytrzymała konstrukcja umożliwiająca płynną pracę przez długi czas.
Pomadziarka nie musi stanowić kolejnego etapu produkcyjnego ciast i ciastek po ich wypieku. Dekorowanie może być również niezależnym krokiem, a w przedsiębiorstwie może odbywać się oblewanie pomadą wypieków pochodzących z zewnętrznego źródła.
Pomadziarki cukiernicze i ich zalety
Stosowanie pomadziarek w zakładach cukierniczych i piekarniczych ma szereg zalet, a inwestycja w takie urządzenia podnosi rangę przedsiębiorstwa, generuje oszczędności i skraca czas przygotowania wypieków. Jak mówi pracownik firmy Eurotechnika produkującej urządzenia gastronomiczne, w tym również pomadziarek:
Trudno jest nam sobie wyobrazić funkcjonowanie zakładu cukierniczego bez pomadziarek. Oczywiście istnieje wiele zakładów, w których wszelkie ciastka, ciasteczka, pierniczki i podobne wypieki ozdabiane są ręcznie, jednak takie rozwiązanie na skalę przemysłową jest nieopłacalne. Najważniejszą zaletą pomadziarek cukierniczych jest duża oszczędność pomady, dokładne pokrywanie wypieków w wybrany sposób oraz skrócenie czasu potrzebnego na dekorowanie wyrobów. Nowoczesne urządzenia, produkowane przez naszą firmę, są wykonane ze stali kwasoodpornej, mają higieniczne elementy, łatwe w demontażu i dostosowane do mycia w zmywarce.
W dzisiejszych czasach praca staje się jak najbardziej zautomatyzowana i nikogo nie powinny dziwić wciąż nowe urządzenia skracające czas przygotowywania finalnego produktu w firmie. Pomadziarka jest bez wątpienia jednym z najnowocześniejszych urządzeń przyspieszających pracę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana