Artykuł sponsorowany

Rukola i prosciutto - ważne składniki włoskiej pizzy

Rukola i prosciutto - ważne składniki włoskiej pizzy

Receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, najwyższej jakości składniki i szczypta trudnej do określenia magii – tak naszym zdaniem prezentuje się włoska kuchnia. Nie trzeba wszakże odwiedzać kraju ze stolicą w Rzymie, aby skosztować tamtejszych, wyśmienitych specjałów – przysmaki te spotkamy w restauracjach na całym niemal świecie. Spaghetti, lasagne, czy risotto nigdy się nie nudzą, a to oczywiście niejedyne pozycje w menu.

Najbardziej charakterystycznym, flagowym – jak można powiedzieć – daniem Italii jest oczywiście pizza. Placek zwykle pokryty sosem z dojrzałych pomidorów, delikatną w smaku mozzarellą oraz świetnie pachnącymi ziołami to połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Tymczasem ta klasyczna, prosta z pozoru potrawa może zostać urozmaicona na wiele przeróżnych sposobów. Lokale serwujące pizzę posiadają w swej ofercie warianty wzbogacone o mięso, ryby, pieczarki, a nawet owoce morza. Artykuł ten posłuży jednak do dokładniejszego opisania dwóch innych dodatków – rukoli i prosciutto. Zapraszamy do lektury.

Rukola równa się zdrowie

Choć do niedawna znana była głównie w krajach śródziemnomorskich, dziś dostaniemy ją w prawie każdym warzywniaku czy markecie. Liście rukoli, a właściwie rokietty siewnej, odznaczają się intensywnym, nieco ostrym smakiem, co nie wszystkim przypadnie do gustu. Mimo to warto dać im szansę – choćby ze względu na bardzo wysoką zawartość składników odżywczych. Osoby dbające o linię z pewnością zainteresuje fakt, że wraz ze 100 gramami rukoli, dostarczymy organizmowi zaledwie 25 kalorii. Przygotowując zdrowe kanapki, możemy z powodzeniem użyć jej jako zamiennik sałaty – rukola znakomicie pasuje do w zasadzie dowolnego sera, a także grillowanego kurczaka.

Prosciutto crudo

Prosciutto to najpopularniejsza wędlina wieprzowa, pochodząca ze słonecznej Italii. Co ciekawe, w języku włoskim wyraz ten oznacza po prostu szynkę. Można spokojnie przyjąć, że każdy region tego kraju posiada własną odmianę tego przysmaku. Jednym z powszechnie znanych rodzajów jest prosciutto crudo, czyli szynka surowo dojrzewająca. Proces jej produkcji trwać może od kilku do kilkunastu miesięcy, cechując się niezwykłą dbałością o drobne szczegóły.

Prosciutto cotto

Prosciutto cotto – tak nazywamy gotowaną, a wcześniej marynowana w solance, wersję. Ważnym składnikiem tej szynki są przyprawy: czosnek, kolendra, rozmaryn oraz jałowiec. Odznacza się wspaniałym aromatem i doprawdy delikatnym smakiem. Jej wyprodukowanie trwa krócej, niż w przypadku crudo, przez to też całkowite koszty okazują się mniejsze. Ze statystyk wynika, że to najchętniej kupowana szynką delikatesową we Włoszech. Prosciutto cotto wykorzystuje się do kanapek, makaronów, czy różnego typu sałatek.

Propozycje najlepszych lokali

Właściwie skomponowane dania, wykorzystujące zieloną rukolę i szynkę prosciutto, będą prawdziwą ucztą dla podniebienia. Pozycje z dodatkiem tych składników znajdziemy w menu najlepszych lokali, specjalizujących się w kuchni italskiej. Za przykład niech posłuży nam płocka Pizzeria Złoty Róg, znana z wieloletniego doświadczeniem w serwowaniu potraw pochodzących z Włoch. Jeśli zależy nam na spróbowaniu rukoli, warto przyjrzeć się pizzom: Parma i Manzoni. Gdy będziemy natomiast mieć ochotę na prawdziwe prosciutto, szczególnie polecić należy pastę Cappaletti.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.