Artykuł sponsorowany

Soja w kuchni. Jakie wyróżniamy produkty sojowe?

Soja w kuchni. Jakie wyróżniamy produkty sojowe?

Współczesne społeczeństwo dąży do tego, by żyć zgodnie z potrzebami swojego organizmu. Aktualnie niemal wszyscy wiedzą, że zdrowe ciało to zdrowy duch, dlatego konieczne jest zachowywanie odpowiedniej dbałości o swoją właściwą kondycję. Niewątpliwie pomagają w tym liczne produkty sojowe, dobre między innymi dla osób mających nietolerancję laktozy czy glutenu.

Za co soja jest tak bardzo ceniona?

Soja stanowi prawdziwe bogactwo właściwości zdrowotnych, dlatego nie bez powodu z biegiem lat coraz powszechniejsze jest produkowanie z niej licznych wyrobów, zadowalających klientów nie tylko ze względu na swój smak, ale też pozytywny wpływ na ich organizm – mówi ekspert z Polskiej Soi.

Główną zaletą soi jest to, że jest ona idealnym źródłem białka i bez problemu może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Skutecznie więc wspomaga ona osoby borykające się z nietolerancją laktozy. Dodatkowo soja zawiera cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie naszego serca, a także pozytywnie wpływają na kondycję naszej zdolności umysłowej. Roślina ta bogata jest w fitoestrogeny, dzięki którym łagodzone są na przykład nieprzyjemne objawy menopauzy. Co równie istotne, w jej składzie znaleźć można izoflawony, które także mają pozytywny wpływ na mięsień sercowy, minimalizując ryzyko powstawania wielu chorób. Soja wspomaga też pracę wątroby, a także bogata jest w wiele witamin odpowiedzialnych za kondycję naszego organizmu. Właśnie z tych powodów siew soi w Polsce jest coraz częściej spotykany.

Popularne produkty sojowe

Wszystkie właściwości soi wpłynęły na to, że współcześnie produkowanych jest coraz więcej wyrobów mających ją w swoim składzie. Produkty na bazie soi sprawdzają się zarówno u osób z nietolerancją laktozy czy glutenu, jak i u wszystkich tych, którzy nie jadają mięsa bądź pragną ograniczyć jego spożycie. Tak naprawdę soja dobra jest dla prawie każdego, jeśli nie ma konkretnych przeciwwskazań zdrowotnych do jej spożywania, warto sięgać po wyroby przygotowane na bazie tej rośliny.

Do najbardziej popularnych produktów sojowych zaliczyć można między innymi mleka sojowe, będące idealną alternatywą dla zwykłego mleka krowiego. Dzięki nim przygotowywane być mogą koktajle, lody oraz inne mleczne desery. Warto też spróbować, jak smakuje kawa z dodatkiem mleka sojowego, z pewnością jest on nieco inny niż smak mlek odzwierzęcych. Napoje sojowe dostępne są zarówno w płynnej formie, jak i w wersji sproszkowanej. W sklepach ze zdrową żywnością znaleźć też możemy sosy sojowe, stanowiące dodatek do wielu dań. Dużą popularnością cieszą się tez pasty sojowe, przygotowane na przykład na bazie batatów. Z soi otrzymać można naprawdę wiele gotowych produktów, warto je poznawać i wzbogacać w ten sposób swoją kuchnię.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.