Soja w kuchni. Jakie wyróżniamy produkty sojowe?

Współczesne społeczeństwo dąży do tego, by żyć zgodnie z potrzebami swojego organizmu. Aktualnie niemal wszyscy wiedzą, że zdrowe ciało to zdrowy duch, dlatego konieczne jest zachowywanie odpowiedniej dbałości o swoją właściwą kondycję. Niewątpliwie pomagają w tym liczne produkty sojowe, dobre między innymi dla osób mających nietolerancję laktozy czy glutenu.
Za co soja jest tak bardzo ceniona?
Soja stanowi prawdziwe bogactwo właściwości zdrowotnych, dlatego nie bez powodu z biegiem lat coraz powszechniejsze jest produkowanie z niej licznych wyrobów, zadowalających klientów nie tylko ze względu na swój smak, ale też pozytywny wpływ na ich organizm – mówi ekspert z Polskiej Soi.
Główną zaletą soi jest to, że jest ona idealnym źródłem białka i bez problemu może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Skutecznie więc wspomaga ona osoby borykające się z nietolerancją laktozy. Dodatkowo soja zawiera cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie naszego serca, a także pozytywnie wpływają na kondycję naszej zdolności umysłowej. Roślina ta bogata jest w fitoestrogeny, dzięki którym łagodzone są na przykład nieprzyjemne objawy menopauzy. Co równie istotne, w jej składzie znaleźć można izoflawony, które także mają pozytywny wpływ na mięsień sercowy, minimalizując ryzyko powstawania wielu chorób. Soja wspomaga też pracę wątroby, a także bogata jest w wiele witamin odpowiedzialnych za kondycję naszego organizmu. Właśnie z tych powodów siew soi w Polsce jest coraz częściej spotykany.
Popularne produkty sojowe
Wszystkie właściwości soi wpłynęły na to, że współcześnie produkowanych jest coraz więcej wyrobów mających ją w swoim składzie. Produkty na bazie soi sprawdzają się zarówno u osób z nietolerancją laktozy czy glutenu, jak i u wszystkich tych, którzy nie jadają mięsa bądź pragną ograniczyć jego spożycie. Tak naprawdę soja dobra jest dla prawie każdego, jeśli nie ma konkretnych przeciwwskazań zdrowotnych do jej spożywania, warto sięgać po wyroby przygotowane na bazie tej rośliny.
Do najbardziej popularnych produktów sojowych zaliczyć można między innymi mleka sojowe, będące idealną alternatywą dla zwykłego mleka krowiego. Dzięki nim przygotowywane być mogą koktajle, lody oraz inne mleczne desery. Warto też spróbować, jak smakuje kawa z dodatkiem mleka sojowego, z pewnością jest on nieco inny niż smak mlek odzwierzęcych. Napoje sojowe dostępne są zarówno w płynnej formie, jak i w wersji sproszkowanej. W sklepach ze zdrową żywnością znaleźć też możemy sosy sojowe, stanowiące dodatek do wielu dań. Dużą popularnością cieszą się tez pasty sojowe, przygotowane na przykład na bazie batatów. Z soi otrzymać można naprawdę wiele gotowych produktów, warto je poznawać i wzbogacać w ten sposób swoją kuchnię.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Inspiracje-art Ewa Machajska
Przyjęcia - artykuły, dekoracje woj. lubelskie22-400 Zamość, Spadek 43