W jaki sposób powstaje masło?
Czym jest masło?
Masło jest produktem wysokotłuszczowym otrzymywanym w wyniku zmaślania wydzielonej z mleka i odpowiednio przygotowanej śmietanki. W wyniku procesu zmaślania następuje ok. 20-krotna koncentracja tłuszczu mlecznego w stosunku do wyjściowej zawartości tłuszczu w mleku.Ogromną zaletą masła jest to, że jest to produkt wyprodukowany wyłącznie ze śmietanki bez użycia jakichkolwiek dodatków czy polepszaczy. Ponadto podczas mrożenia w temperaturze ≤ -18°C zachowuje swoje prawidłowe cechy organoleptyczne – wyjaśnia specjalista ze Spółdzielni Mleczarskiej ROTR. Produkty nazywane często „masłami roślinnymi” to tak naprawdę margaryny, które poza podobną konsystencją nie mają z prawdziwym masłem wiele wspólnego.
Proces wytwarzania masła
Technologia produkcji opiera się na przekształceniu uprzednio przygotowanej śmietanki (słodkiej bądź ukwaszonej) w masło. Najprościej mówiąc jest to przemiana fazowa emulsji typu olej-woda (śmietanki) w emulsję typu woda-olej (masło). W wyniku procesu zmaślania, który jest najważniejszym etapem produkcji masła otrzymujemy ziarna tłuszczowe o wielkości 2-4 mm oraz maślankę jako produkt uboczny do dalszego zagospodarowania. Następnie ziarno jest płukane wodą w celu usunięcia maślanki międzyziarnowej. Z płukania masła można zrezygnować. Kolejny istotny etap procesu produkcji to wygniatanie masła, mające m.in. na celu połączenie ziaren w jednolita masę, usunięcie z masła nadmiaru wody czy maślanki jak również podniesienie trwałości masła w wyniku ograniczenia możliwości rozwoju drobnoustrojów. Na koniec masło jest formowane i pakowane.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana