Wędliny, których nie może zabraknąć na świątecznym stole
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas w roku, podczas którego spotykamy się z najbliższymi przy suto zastawionym stole. W zależności od regionu mogą na nim się znaleźć różnorodne smakołyki. Jednak rodzajem przekąsek, które są na każdym polskim stole niezależnie od lokalizacji, są wędliny. Jakich nie może zabraknąć na świątecznym stole? Sprawdźmy!
Świąteczny stół Polaków – wysoka jakość i powrót do dzieciństwa
Święta to czas biesiadowania, radości i spożywania różnych smakołyków w rodzinnym bądź przyjacielskim gronie. W dzisiejszych czasach oferta w sklepach jest niezwykle bogata, a wybór odpowiednich potraw czy przekąsek może nie jedną panią domu przyprawić o zawrót głowy. Faktem jest, iż Polacy z okazji świat szczególnie nie oszczędzają, więc cena jest najmniej istotnym czynnikiem przy zakupie jedzenia na święta. O wiele ważniejsza jest dla nich dzisiaj jakość i smak, który przypomina im czas dzieciństwa. Coraz większą uwagę zwracamy na pochodzenie wędlin, certyfikaty potwierdzające jakość i niestosowanie sztucznych barwników, aromatów i innych szkodliwych substancji.
Stąd też z okazji świąt warto dokonywać zakupów u lokalnych dostawców, u których z pewnością znajdziemy to, czego oczekujemy. W Gdańsku jedną z firm posiadających w ofercie lokalne i świeże wędliny jest Spiżarnia Smaków. Dostarcza ona żywność o doskonałym smaku i aromacie, idealnej nie tylko od święta, ale również na co dzień. Jakie wędliny z okazji świąt Bożego Narodzenia możemy zakupić, aby biesiadowanie było w pełni udane?
Jakich wędlin nie może zabraknąć na świątecznym stole?
W przypadku świąt Polacy są raczej tradycjonalistami. Stąd też na wielu polskich stołach możemy znaleźć przede wszystkim różnego rodzaju pieczone, wędzone i suszone wędliny. W okresie bożonarodzeniowym Polacy chętnie sięgają przede wszystkim po różnego rodzaju kiełbasy – w wielu domach trudno sobie wyobrazić bez nich święta. Poza tym dużą popularnością cieszą się wykwintne wędliny, takie jak np. kindziuk oraz pasztety. Polacy chętnie kupują również na święta dziczyznę, którą możemy na stole zaserwować w postaci kiełbas, boczku, pieczeni czy szynki wędzonej. Poza tym, trudno wyobrazić sobie świąteczne biesiadowanie bez słynnego schabu ze śliwką czy świątecznej szynki. Must have na polskim stole są też uwielbiane i cenione od lat pasztety, na przykład ze śliwką, borowikami czy żurawiną. To wykwintne wędliny, na których ten raz w roku nie chcemy oszczędzać, a postawić na jakość i aromat.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana