Z czego można zrobić wegetariańskie burgery?
Co robisz, gdy jesteś głodny jak wilk? A do tego jesteś przyjacielem wilka i nie chcesz zjadać zwierząt? Postaw na wegetariańskiego burgera! Ze strączkowych darów przyrody możesz wyczarować świetne kotlety. Do tego bułeczka, cebulka, ser żółty i co tylko lubisz. A jeśli nawet jesteś mięsożercą, poszerz swoje horyzonty kulinarne i przynajmniej raz spróbuj czegoś innego.
Burgery dla wegetarian i nie tylko
Nie od dzisiaj, wegetarianizm ma przeciwników i zwolenników. Możesz nie wikłać się w dyskusję, lecz jeść swoje: zrezygnować z mięsa na stałe lub okazjonalnie. Dieta bezmięsna wyjdzie Ci na dobre, jeśli chcesz obniżyć kaloryczność tego, co jesz, zwiększyć ilość przyjmowanego błonnika oraz zredukować szkodliwe węglowodany.
Zastanawiasz się, czym można zastąpić mięso? Na przykład roślinami strączkowymi:
- soczewicą (czarną, żółtą lub zieloną)
- ciecierzycą,
- fasolą („Jasiem”, adzuki, mung, kidney, pinto),
- bobem.
Jakie wartości odżywcze zawierają? Przede wszystkim białko, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, fosfor, jod, miedź oraz cynk. Jeśli nie przepadasz za roślinami strączkowymi, z powodzeniem zrobisz wegetariańskie kotlety z ryżu lub kaszy jaglanej, czy gryczanej.
Najlepiej, jeżeli składniki pochodzą z upraw ekologicznych. Produkty bio dostaniesz online lub stacjonarnie w sklepach typu Planetarianie. Ekologiczne produkty na wagę. Wówczas masz pewność, że Twój posiłek nie zawiera szkodliwej chemii, stosowanej niestety przy „zwykłych” uprawach.
Bogactwo produktów strączkowych bio
Ugotowanie ziaren to podstawa, jednak daleko jeszcze do kulinarnego sukcesu. Potrzebujesz podsmażyć cebulkę, dodać ekologiczne mieszanki przypraw, oraz wbić bio jajko. Wówczas będzie Ci łatwiej uformować i smażyć bezmięsne kotleciki.
Na patelni rozgrzej olej lub klarowane masło, a kotlety smaż z obydwu stron. Możesz wybrać wersję smażona lub duszoną. W tym ostatnim przypadku, gdy kotlety wstępnie się podsmażą, dolej odrobinę letniej wody i duś pod przykryciem.
Wcześniej upiecz bułki z ekologicznej mąki albo kup je w sklepie. Rozetnij bułkę, włóż wegetariańskiego kotleta, a do tego? Krążki cebuli, pomidorek, papryka, sałata… Jeśli zdecydujesz się na plasterek ananasa lub mango, wówczas Twoje burgery będą nie tylko wegetariańskie, ale i hawajskie! Jeśli lubisz, dodaj też ketchup lub majonez. A może spróbujesz wegańskiego sosu z oleju i mleka sojowego? Bądź sosu na bazie aquafaby, czyli wody po ciecierzycy w puszce lub po ugotowaniu jej w domu? Choć przepisy brzmią dziwnie, wegańskie sosy są pyszne!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana